OBJAVA NA FACEBOOKU

DON DAMIR STOJIĆ ODREKAO SE SVOG OMILJENOG BENDA, RAZOČARALA GA VIJEST IZ IRSKE 'Et tu, U2? Bili su najbolji, od danas su najgori'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.05.2018. u 14:57

Split, 310115. Studentski kapelan, salezijanac, don Damir Stojic, pozira u crkvi Marije Pomocnice krscana na Kmanu. Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Don Damir Stojić

 

Studentski kapelan don Damir Stojić javno se "odrekao" benda U2, te na Facebooku objasnio i zašto je tako. Stojić im zamjera što su podržali pobačaj.

- Et tu, U2 – In the name of death. Neću nikada zaboraviti onaj lipanjski dan 1992. Bio sam maturant u Torontu i prijateljica koja je radila za poznatu radio stanicu CFNY 102.1 javila je da će U2 imati koncert u sklopu Zoo TV turneje u Torontu 5. 9. Koncert tada još nije bio najavljen, ali je ona vijest saznala par sati prije službene najave - započinje Stojić.

- Naravno, otišao sam pred Ticketmaster čekati red. U podne je bila najava i u isto vrijeme karte su krenule u prodaju. Bio sam jedini u redu i u 12:01 tražio sam 6 karata za U2. Blagajnica nije imala pojma. Rekao sam joj da provjeri. Po izrazu na licu vidio sam da je i ona tada saznala. Dobio sam 9. red od pozornice. Na dan koncerta kod mene je u kući bio pre-concert party. Bilo nas je dvadesetak, a samo je nas šestero imalo 9. red. Jeli smo i pili i naravno, slušali U2. U jednom trenutku prišao mi je bratov prijatelj Sean i pitao me da mu prodam kartu. Nudi mi 50 dolara – duplo više od cijene karte koje su bile $21.99. Nema šanse. Nudio je više, ali sam odbijao. Kad mi je ponudio $100 mislio sam da se šali. Nije se šalio - prepričava Stojić u statusu, pa nastavlja:

- Volim U2, ali ne toliko. Pristao sam jer za jednog maturanta $100 puno znači. Međutim, moram priznati da mi je uvijek nekako bilo žao što nisam išao na taj koncert. Uopće se ne sjećam gdje sam potrošio tih $100 dolara, ali koncert sigurno ne bih zaboravio. Uvijek mi je bilo žao… do danas - počinje zatim Stojić ključni dio statusa:

- Naime, danas sam saznao da je U2 službeno podržao ubojstvo nerođene djece (tzv. pobačaj) u Irskoj. Irci idu na referendum 25. svibnja. Riječ je o poznatom 8. amandmanu ustava koji štiti život nerođene djece. Od danas, umjesto In the name of love, U2 stoji in the name of death. Izdali su svoje kršćanske korijene i sav njihov humanitarni rad pada u vodu - navodi studentski kapelan.

Kaže i da, u poznatom Shakespeareovom djelu, kad je Julije Cezar saznao da ga je prijatelj Brut izdao, jedva je izgovorio riječi, „Et tu, Brutus?“ – „Zar i ti, Brute?“ Tako se danas mnogi njihovi fanovi pa i ja pitam, „Et tu, U2?“.

- Za U2 se može reći da su najbolji rock bend našeg vremena. Ali ne više. Od danas su najgori. Kako kažu latini: Corruptio optimi pessima - Kad se najbolje pokvari onda postaje najgore - zaključuje Stojić.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo