ŠALJE LOŠU PORUKU?

DON STOJIĆ SE OBRUŠIO NA POPULARNU KNJIGU 'Bolje ne imati posla s knjigama o čarobnjaku Potteru. Uvođenje takvih djela u škole ne može se tolerirati'

 
 CROPIX

“Budući da je kroz knjige o Harryju Potteru vjera u Boga koji ljubi sustavno potkopavana, čak i uništena u mnogim mladim ljudima, kroz lažne vrijednosti i izrugivanje judeokršćanskih istina, uvođenje ovih knjiga u škole ne može se tolerirati. Roditelji bi trebali odbiti dati dopuštenje da njihova djeca budu dio indoktrinacije Harryjem Potterom zbog razloga vjere i savjesti”, mišljenje je studentskog kapelana don Damira Stojića u raspravi vođenoj na portalu Bitno.net.

Poruka

Stojićeva teza o opasnoj protukršćanskoj simbolici jedne od najprodavanijih knjiga tijekom protekla dva desetljeća plasirana je u formi odgovora na pitanje čitatelja kojega je zanimalo je li grijeh čitati knjige poput Harryja Pottera, u kojima se spominju svakakvi čarobnjaci, magije i slično, a ako jest, treba li ih baciti u smeće?

Odgovor studentskog kapelana je nedvosmislen, a glasi - Harry Potter i slični izmišljeni svjetovi se smatraju lošim prvenstveno zbog lošeg primjera i poruka koje pružaju, osobito djeci i neizgrađenim vjernicima.

“Nemir savjesti”

Don Stojić se pozvao na njemačku sociologinju Gabrielu Kuby, koja - a on u potpunosti dijeli njezina razmišljanja - tvrdi da je Harry Potter globalni dugoročni projekt usmjeren na promjenu kulture. U mlađim generacijama uništava zadršku prema magiji i okultnom. Tako u društvo ponovno ulaze snage koje je kršćanstvo nadvladalo.

Stojić je upozorio da, iako i u knjigama o Potteru ima pozitivnijih likova, događaja i drugih elemenata koji mogu biti korisni za izgradnju, “u cjelini prevladava simpatiziranje okultnoga, negacija vjere i relativizacija morala pa ako nema prave potrebe ili koristi od korištenja takvih knjiga ili drugih materijala, pogotovo ako dolazi i do nemira savjesti, bolje je ne imati s njima posla”.

Don Stojiću smo poslali molbu da detaljnije objasni koje knjige je grijeh čitati, ali još nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:20