GLASOVANJE UBRZO?

DONESENA ODLUKA O OSNIVANJU POVJERENSTVA ZA AGROKOR Bačić (HDZ): Počet ćemo s radom čim prije, to je jasno. SDP-u smo predložili da to bude danas

 
Branko Bačić
 Damjan Tadic / CROPIX

HDZ je donio odluku da se čim prije krene u rad istražnog povjerenstva za Agrokor, koje može započeti s radom sukladno dogovoru s drugim strankama, kazao je u petak predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. U slučaju da se danas ne glasa o toj odluci, smatra da to ipak ne bi trebalo kočiti izbor Ustavnih sudaca, budući da je povjerenstvo bio preduvjet oporbe za taj izbor.

- HDZ podržava osnivanje istražnog povjerenstva i ne samo da podržava, mi smo predložili kolegama u oporbi i SDP-u da se danas osnuje i imenuje. Mislimo, ali ne ucjenjujemo, za razliku od drugih, da u tom povjerenstvu ne bi trebali biti bivši ministri posebno ne oni iz gospodarskog i pravosudnog resora. No ako je pojedinom članu toliko stalo da bude u tom povjerenstvu iako je bio ministar u nekoj od vlada mi ćemo i to popustiti, ali ćemo kada dođe vrijeme znati odgovoriti.

- Povjerenstvo će početi raditi čim može, to je za nas jasno - naglasio je i ponovio da je vrijeme da se krene s odlukama oko ustavnih sudaca.

- Naš je stav da ministri koji su radili u Vladi ili se doticali svojim odlukama Agrokora ne bi trebali zbog potencijalnog sukoba interesa tamo sjediti. Povjerenstvo, prema zakonu, provodi proceduru prema jasnom članku koji govori da netko tko upravlja određenim predmetima ne može sjediti u istražnim povjerenstvima koji se njima bave. Dakle, nemamo ništa protiv niti jednog člana, i naši članovi istražnog povjerenstva neće biti nitko tko je bio ministar ili donosio odluke o Agrokoru - rekao je.

- Ispadalo je na kraju da HDZ ne želi osnovati povjerenstvo, a sto puta smo rekli da nije tako i da su se sad ostvarili uvjeti za njegovo osnivanje. Ja se nadam da ćemo danas usvojiti odluku, ako ne danas, i dalje ne vidim zašto se ne može izabrati ustavne suce ako smo već donijeli odluku.

Kaže da je rad tog povjerenstva iznimno složen, i da vjeruje da će se za tri tjedna moći početi s radom. Smatraju da je to primjeren period da se članovi pripreme.

Bauk: Maras nije najveći problem, možemo HDZ-u priuštiti i veći

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je u petak da, ako istražno povjerenstvo za Agrokor ne bude osnovano danas, sigurno će biti u srijedu.

Bauk je novinarima rekao da su na sjednici Kluba zastupnika analizirali što točno znači zahtjev HDZ-a da u istražnom povjerenstvu za Agrokor ne budu bivši ministri. "Još ćemo provesti dodatne konzultacije o tome hoćemo li pristati na taj uvjet", dodao je.

Upitan je li najveći problem Gordan Maras, Bauk je odgovorio da iz perspektive SDP-a nije, a iz perspektive HDZ-a trenutačno je to najveći problem, ali, kaže, "možemo im mi priuštiti i veći problem".

Nije htio potvrditi hoće li SDP-ov prijedlog za člana povjerenstva biti Franko Vidović te je dodao kako se još čeka prijedlog Mosta i neki dogovori proceduralne naravi.

Ako glasovanja iz tehničkih razloga ne bude danas, u srijedu će ga sigurno biti, uvjeren je Bauk jer će se do tada SDP sigurno dogovoriti s HDZ-om i ostalim strankama.

Nakon konzultacija Klub zastupnika SDP-a sjednicu nastavlja u 11 sati, kada će donijeti konačnu odluku koje će članove predložiti u povjerenstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:14