PREDSTAVLJEN NOVI PROJEKT

DONOSIMO DETALJNI VODIČ: EVO KAKO FUNKCIONIRA SUSTAV E-PROPUSNICA Korak po korak vas vodimo kroz postupak predaje zahtjeva za izdavanje propusnica

 
Policijska kontrola na zapadnom ulazu u Osijek
 Vlado Kos / CROPIX

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je danas sustav e-Propusnice, koji građanima omogućava predaju zahtjeva za izdavanje propusnica prema poslodavcu, izabranom liječniku obiteljske medicine i nadležnom stožeru civilne zaštite.

Građani će od danas u 16 sati kroz sustav e-građanin i na linku epropusnice.gov.hr moći zatražiti izdavanje digitalnih e-propusnica, a sustav će provjeravati dostupnost svih podataka podnositelja zahtjeva.

Malenica je napomenuo kako je osnovni cilj stvoriti jedinstveno mjesto za izdavanje propusnica, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe, a sustav će onemogućiti izdavanje e-propusnica osobama u samoizolaciji jer se kroz Centar dijeljenih usluga povezuju podaci Ministarstva unutarnjih poslova, Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zdravstvenog sustava i Stožera civilne zaštite.

Podaci o izdanim e-propusnicama će, s vremenskim odmakom od najviše sat vremena, biti dostupni MUP-u radi provjere na terenu. Izdane e-propusnice će se dostaviti građanima elektroničkim putem u osobni korisnički pretinac, na e-mail, a po potrebi će se moći ispisati na pisaču. Također će se moći koristiti na mobitelu jer e-propusnica sadrži i QR kod.

Oni koji nisu u sustavu e-građanin i dalje će moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva putem mail adrese Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite, a potvrde poslodavaca moći će se zamijeniti do ponedjeljka.

Propusnice će i dalje izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela.

Stare propusnice vrijede barem do ponedjeljka, a nove se izdaju po istim pravilima kao i dosad, samo se to sada mora obaviti putem sustave e-građanin.

Sustav će odobriti iskaznicu i moći ćete je ispisati jer policija traži da bude ispisana i vidljiva i kroz staklo kako bi se izbjegao nepotreban fizički kontakt i čuvalo zdravlje policajaca. Ako ne možete ispisati, moći će se očitati s pametnog telefona, no preporučljivo bi je bilo imati ispod stakla da se može očitati bez suvišnih kontakata.

Evo kratkog vodiča kako sustav funkcionira:

Sustav e-Propusnice javno je dostupan na sljedećoj adresi: https://epropusnice.gov.hr Građani se mogu prijaviti u sustav korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav) na sljedeće načine:

• Korištenjem vjerodajnice u sustavu e-Građani (npr. mTOKEN ili ePASS)

• Korištenjem drugih prihvatljivih vjerodajnica (npr. token uređaja i aplikacija poslovnih banaka, FINA certifikata, elektroničke osobne iskaznice...)

• U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama svi dosadašnji kanali predaje zahtjeva za izdavanjem propusnica, poput slanja elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva, za sada još vrijede

Sustav e-Propusnice omogućava sljedeće funkcionalnosti za građane:

• Prijava u sustav (korištenjem sustava e-Građani i NIAS)

• Predaja zahtjeva za izdavanjem e-Propusnice prema poslodavcu, izabranom liječniku obiteljske medicine, nadležnom stožeru civilne zaštite

• Pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa

• Pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku

e-Propusnica bit će dostavljene u privitku e-mail poruke, i/ili će biti dostupne u osobnom korisničkim pretincu sustava „e-Građani”

Kako se prijaviti u sustav?

Korak 1: u internetskom pregledniku upišite adresu: https://epropusnice.gov.hr/ Kliknite mišem na gumb „Ulaz za građane”

Korak 2: Potvrda autentifikacije – potrebno je NIAS sustavu omogućiti autentifikaciju i pristup do vaših osobnih podataka - kliknite mišem na gumb „Dozvoli”

Korak 3: Odabir vjerodajnice – s liste prihvatljivih vjerodajnica odaberite onu koju želite koristiti, kliknite na poveznicu „Prijava” za odabranu vjerodajnicu

Korak 4: Pod pretpostavkom da je korisnik e-Građanin: obaviti prijavu korištenjem ePASS korisničkog imena i lozinke, kliknite gumb „Prijava”

Korak 5: Uspješna prijava – početak rada sa sustavom e-Propusnice

Predaja zahtjeva za izdavanjem e-Propusnice

Korak 1: u početnom sučelju aplikacije kliknite mišem na gumb „Zahtjev za propusnicom”

Korak 2: Popunite obrazac zahtjeva za propusnicom, upišite vašu adresu elektroničke pošte, podaci su već ispunjeni iz OIB sustava

Upišite podatke o željenom razdoblju

Odaberite razlog izdavanja važenja e-Propusnice

Kada ste popunili obrazac, kliknite gumb „Izradi” e-Propusnice

Korak 3: Potvrda predaje zahtjeva - klikom na poveznicu „Više” prikazuju se detalji predanog zahtjeva

Pregled predanih zahtjeva

Korak 1: u početnom sučelju aplikacije kliknite mišem na gumb „Pregled zahtjeva” Kliknite mišem na gumb „Pregled zahtjeva”

Korak 2: predani zahtjevi za izdavanjem e-Propusnica i njihovi statusi prikazuju se tablično. Klikom na poveznicu „Više” prikazuju se detalji predanog zahtjeva.

Pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku

Korak 1: u početnom sučelju aplikacije kliknite mišem na gumb „Pregled propusnica”.

Korak 2: odobreni zahtjevi za izdavanjem e-Propusnica prikazuju se tablično. Klikom na poveznicu „Više” prikazuju se detalji odobrenog zahtjeva i može se obaviti preuzimanje odobrene e-Propusnice u PDF obliku

Korak 3: prikaz detalja odobrene e-Propusnice i njeno preuzimanje u PDF obliku

Podaci o korisniku i o e-Propusnici

Podaci o izdavatelju e-Propusnice

QR kôd za automatiziranu provjeru e-Propusnice

Klikom na gumb „Preuzmi PDF” korisnik može preuzeti datoteku i ispisati ili pohraniti e-Propusnicu

Korak 4: pregled i preuzimanje odobrene e-Propusnice u PDF obliku QR kôd za automatiziranu provjeru e-Propusnice PDF datoteke

e-Propusnica će biti dostupna/dostavljene građanima: 1) U sustavu „e-Propusnice”, 2) U privitku e-mail poruke poslane prema građanima, i/ili 3) U osobnom korisničkim pretincu (OKP) sustava „e-Građani”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 21:55