PANDEMIJA

DORH NAREDIO POSTUPANJA PROTIV ŠIRITELJA ZARAZE I LAŽNIH VIJESTI Ta je odluka donesena zbog neodgovornog ponašanja građana i širenja straha i panike

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.03.2020. u 14:27

Osijek, 120713.
Osjecka policija privodi na ispitivanje u DORH devet osoba iz Trpinje osumnnjicene zbog ratnog zlocina nad civilima 1991. godine.
Na fotografiji:Policijski kombi koji dovozi osumnjicene u DORH.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

Ilustracija

Državno odvjetništvo (DORH) u utorak je izvijestilo da je županijska i općinska tužiteljstva uputilo da "temeljito i neodložno" postupaju u slučajevima širenja i prenošenja zarazne bolesti kao i kaznenih djela lažne uzbune te prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

Uputa je, kako navode, donesena zbog neodgovornog ponašanja većeg broja građana koji ne poštuju upute i mjere Stožera civilne zaštite i drugih nadležnih tijela u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu.

DORH je priopćilo je da je sva županijska i općinska državna odvjetništva uputilo da "temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama" radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti kao i počinitelja kaznenih djela lažne uzbune i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

Dodaju da državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja.

Izdvajamo