SLOBODAN MUTIĆ

DORH OTVORIO ISTRAGU PROTIV ČOVJEKA KOJEG SU NAM IZRUČILI AMERIKANCI 'U ratnoj Petrinji je likvidirao curu koja se odbila seksati s njim'

Ilustracija
 Duje Klarić / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je rješenje o nastavku istrage protiv prvookrivljenog državljanina Srbije (57) i drugoookrivljenika bez državljanstva (55) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te protiv drugookrivljenika zbog kaznenog djela ubojstva.

Istraga protiv spomenute dvojice bila je u prekidu od 24. ožujka 2016. zbog nedostupnosti drugookrivljenika. No, kako je on 31. siječnja ove godine deportiran iz Sjedinjenih Američkih Država i predan hrvatskim pravosudnim tijelima, otklonjene su smetnje koje su uzrokovale prekid istrage, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku.

Kako smo već pisali, prije tri dana djelatnici PU Sisačko-moslavačke preuzeli su 55-godišnjeg muškarca, kojeg su američke vlasti uhitile u Ohiju, temeljem raspisane međunarodne tjeralice. Izručeni srpski državljanin Slobodan Mutić trenutačno je u pritvoru u Sisku.

Postoji osnovana sumnja da su on i prvookrivljeni 6. siječnja 1992. u Petrinji, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, odveli bračni par civila iz njihove obiteljske kuće i odvezli ih u selo Joševica u blizini Petrinje te im naredili da izađu iz vozila, a potom su u njihovu pravcu ispalili više hitaca iz vatrenog oružja usmrtivši ih na mjestu događaja.

Prvookrivljenika se uz to tereti da je 22. prosinca 1991. u Petrinji, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, ušao u kuću civila koji ni na koji način nisu sudjelovali u oružanom sukobu te iz automatske puške ispalio više hitaca u dvije muške i jednu žensku osobu, usmrtivši ih na mjestu događaja.

Što se tiče drugookrivljenog Mutića, osnovano se sumnja da je između 22. i 23. listopada 1993., od 22 do 6 sati, u Petrinji počinio gnjusno kazneno djelo ubojstva. Naime, nakon što je djevojka iz Petrinje, koja je tada imala 23 godine, odbila s njim stupiti u intimne odnose, Mutić ju je ubio. Iz vatrenog oružja ispalio je u nju jedan hitac usmrtivši je na mjestu događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:25