ZLOČINI U OSIJEKU

DORH: Šeks nije odgovoran za stradavanja Srba 1991. godine

 Damjan Tadić/CROPIX

OSIJEK - Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku izvijestilo je da nema osnova za kaznenu odgovornost potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa za stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na području istočne Hrvatske tijekom 1991. godine.

Rezultat je to prikupljanja obavijesti o Šeksovoj ulozi na ovom području ratne 1991. godine, što je provedeno nakon navoda u izvješću Amnesty Internationala i nakon podneska udruge „Inicijativa mladih za ljudska prava u kojima se Šeksa spominje u kontekstu moguće odgovornosti za stradavanje civila srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tijekom 1991. godine.

Dva i pol mjeseca nakon što su se pojavili ovi navodi u javnosti, ŽDO je izvijestilo kako su u međuvremenu razgovarali sa 13 osoba koje su imale saznanja o navedenim događajima te su izvršeni uvidi u spise županijskih državnih odvjetništava u Vukovaru, Osijeku i Zagrebu te u spise Vojnog tužiteljstva u Osijeku u kojima su već provođene i dalje se provode izvidne i istražne radnje radi utvrđivanja okolnosti stradavanja navedenih i svih drugih civilnih osoba i pronalaska neposrednih počinitelja kao i mogućih naredbodavaca ovih kaznenih djela.

„Iz provedenih izvida i dokaznih radnji te prikupljenih podataka, dokumenata i drugih dokaza državno odvjetništvo ne nalazi osnova za daljnje postupanje, jer na temelju do sada utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka državno odvjetništvo nema osnova za sumnju kako postoji kaznena odgovornost Vladimira Šeksa za stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tijekom 1991. godine,“ stoji u priopćenju ŽDO-a, koje na kraju ističe i da će se istražne radnje za sve slučajeve o kojima govore AI i navedena udruga nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:28