IZMJENE ZAKONA U PRIPREMI

Dosad je za prijem u policiju trebalo imati završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, ubuduće će biti dovoljno i trogodišnje obrazovanje

 CROPIX

Posao policijskog službenika ubuduće će moći dobiti i mladići i djevojke mlađi od 30 godina koji su završili samo trogodišnju srednju školu. Predlaže se to, među ostalima, izmjenama i dopunama Zakona o policiji koje je od petka u postupku javnog savjetovanja pustilo Ministarstvo unutarnjih poslova i o kojima će svi zainteresirani svoje mišljenje na e-savjetovanju moći izreći do 17. srpnja.

Prema važeće pravilima za prijam u policiju i popunjavanje radnih mjesta policijskih službenika, osoba koja se prima u policiju, među ostalima morala je imati završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, a sada će se moći prijaviti i oni koji imaju završenu trogodišnju školu, piše Novi list.

Ostali uvjeti, poput onoga da policajac ne smije biti član stranke ili da mora biti osoba dostojna obavljanja policijske službe s posebnom psihičkom i tjelesno-zdravstvenom sposobnošću, ostaju nepromijenjeni.

Prijedlog zakona donosi i novinu koja bi, ako bude prihvaćena, uvela naknadu za stanovanje. Pravo na tu naknadu imao bi policijski službenik raspoređen u mjesto rada koje je udaljeno više od 100 kilometara od mjesta njegova prebivališta, a koji nema riješeno stambeno pitanje i ne prima naknadu troškova međumjesnog prijevoza.

Procjena je da bi pravo na naknadu imalo oko 1.500 policajaca, a ona bi iznosila tisuću kuna neto, što znači da bi država morala izdvojiti brutto 1.800 kuna. Godišnje bi to bilo 34,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:01