'6.11. ZA 6,11 POSTO'

'DOŠLI SMO OVDJE DA OVIMA PORUČIMO DA NE ODUSTAJEMO' Više od 2000 nezadovoljnih učitelja prosvjedovalo pred zgradom Vlade

 
Prosvjed učitelja
 Boris Kovacev / CROPIX

12:57 Prosvjed pred Vladom je završio.

-----------

12:52 "Vi ste postali nada građanima Hrvatske, primjer našoj djeci i učenicima da je vrijedno boriti se za bolje sutra. Zajedništvo je ono što nas je dovelo danas ovdje, zajedno nemamo pravo odustati, moramo dati motiva svima u zemlji da je vrijedno boriti se za bolje obrazovanje i bolju domovinu", uskliknula je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem pred oko 2000 prosvjednika okupljenih na Markovu trgu pod geslom "6. 11. za 6,11 posto" .

Upozorila je kako su poruke iz Vlade da ima novca za sve, osim za rješavanje problematike u sustavu obrazovanja. "Obrazovni radnici i svi zaposlenici u sustavu obrazovanja ne trebaju vaše mrvice sa stola. Želimo da Hrvatska bude zemlja znanja, a ne zemlja beznađa", poručila je Šprem.

Ustvrdila je da svakodnevno prima poruke učitelja da se ustraje u pritisku na vlast da riješi problem zaostajanja plaća u obrazovanju. "Reforma obrazovanja nije započela reformom odnosa prema nositeljima obrazovanja", istaknula je Šprem uz glasnu podršku prosvjednika.

-------------

12:28 Na Markovu trgu govorio je i slovenski sindikalist Branimir Štrukelj u ime Europske konfederacije učitelja.

- Donio sam potpunu srdačnu podršku iz Europske konfederacije učitelja, u vašoj borbi za poštenu cijenu pedagoškog rada. U Sloveniji smo prošle godine napravili značajan iskorak u toj borbi, ne sumnjam da ćete i vi postići i više svojim štrajkašim pokretom. Ustrajte dragi prijatelji, u pravu ste i to vam pripada. Vi ne štrajkate zato što bi htjeli nešto posebno za sebe, već da se izjednačite sa drugima. Tražite samo to da vaš rad bude jednako ocijenjen s drugima s kojim se uspoređujete, poručio je Štrukelj.

- Hrvatska javnost i roditelji razumiju vaše zahtjeve da kvalitetno obrazovanje mogu imati ako se rad učitelja cijeni. Zašto je rad u obrazovanju manje vrijedan? Je li možda manje zahtjevan? Je li možda manje odgovoran, je li manje stresan? Je li manje važan za budućnost zemlje? Ja mislim da je najbitniji. Mi nismo dobili odgovora, a nećete ni vi jer nema pametnog odgovora. Hrvatski i slovenski političari se svađaju u mnogim stvarima ali jedna im je zajednička, oni ne shvaćaju koliko je uspješno obrazovanje važno za budućnost zemlje i građana. Vaša borba je opravdana i zato ćete uspjeti, rekao je.

---------

12:08 "Okupili smo se danas ovdje da pokažemo ovima koliko nas ima. Došli smo poručiti da ne odustajemo. Pitali su nas zašto smo odlučili odjenuti navijačka obilježja. Zato što je danas ovdje najjača hrvatska reprezentacija ikada", rekao je Branimir Mihalinec.

"Predsjedniče Vlade, nemojte dovoditi u pitanje budućnost Hrvatske. Premijeru, nemojte dozvoliti da Hrvatske neće biti. 17 dana ignorirali su vas, šutjeli su. Tek 18. dan počeli su pregovori. Čude se zašto smo u štrajku, čude se da nema razumnog razloga. Želimo ispraviti nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju. To je učinila Milanovićeva vlada, a ova vlada to želi zabetonirati. Umjesto da ispravi nepravdu, on je još i produbljuje. Zato mu poručujem, ta nepravda ne smije biti uklesana u kamen", rekao je Mihalinec.

"Premijeru, ako ispunite naše zahtjeve, vi ste pobijedili. Pobijedili ste jer je pobijedila Hrvatska. Ako ih ne ispunite, bit ćete gubitnik. Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike", poručio je Mihalinec Plenkoviću.

---------

12:06 "Ne odustajemo! Vaše sudjelovanje govori više od tisuću riječi i zato ću samo reći - hvala! Hvala što ustrajete, što smo svi jedinstveni i što svakodnevnim radom doprinosi našoj boljoj Hrvatskoj", rekla je Ana Tuškan.

----------

11:34 Prosvjedna povorka stigla je na Markov trg.

---------

11:15 - Prosvjedna povorka se kreće Frankopanskom ulicom u smjeru Mesničke ulice.

- Mi nemamo slobodan dan, mi smo u štrajku, borimo se za naša prava. Novca ima, ali se ne želi udovoljiti zahtjevima prosvjete, odnosno ne želi se vrednovati učiteljski rad. Mi smo danas tu, hoćemo da nas vrednujete! Znamo što radimo, koliko radimo, znamo koliko imamo posla i van nastavnog procesa s učenicima i tu smo, nema odustajanja, rekla je profesorica tjelesne kulture iz Samobora.

Nadam se da je Vlada na tragu toga da bude objektivna i da nas plati. Mi nismo sretni što smo danas ovdje, to nije naš odabir, to je odabir Vlade. Nećemo biti s učenicima i raditi ono što volimo, dok Vlada ne ispuni ono što tražimo. Mi ćemo štrajk prekinuti sutra, ako nam daju 6,11 posto, dodala je, a prenosi N1.

----------

Članovi sindikata obrazovanja okupili su se u srijedu na Trgu Republike Hrvatske odakle kreću u prosvjedni hod do Markova trga, gdje će održati prosvjed kako bi još jednom poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, zbog čega su već 19. dan u štrajku.

Na prosvjednom hodu pod geslom "6. 11. za 6,11 posto" okupilo se oko 2000 članova Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koji će prosvjedovati isped Vlade i Sabora na Markovu trgu.

Prosvjednici su pristigli iz svih dijelova Hrvatske, a dvadesetak autobusa iskrcalo ih je ispred Hrvatskog narodnog kazališta i pritom nakratko usporilo promet. Nose transparente na kojima piše "Ne napredovati znači nazadovati", "Kol'ko para, takav transparent", "Mi stvaramo, vi trošite" i opremljeni su zastavama, kapama, kabanicama i zviždaljkama.

Povorka će proći Frankopanskom ulicom, Mesničkom, Strossmayerovim stubama do Griča, sve do Trga sv. Marka.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom čelnik sindikata Branimir Mihalinec. Ministrica Divjak sastanak je ocijenila konstruktivnim te je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:10