GREŠKOM MINISTAR

DOSSIER CRNOJA Lažno prebivalište, utaja poreza, fizički sukobi, zatvor, sporni kredit... a ratni invalid nije jer je bio ranjen, nego zbog bolesti mozga

 EPH

Lažno prebivalište, varanje na porezu, fizički sukobi, boravak u Remetincu, sudski spor sa susjedom, upitno dobivanje stambenog kredita od države i zemljišta u Samoboru, sumnjiv status ratnog invalida - sve te ozbiljne sumnje pojavile su se jučer protiv novog ministra branitelja Mije Crnoje.

Samo nekoliko sati nakon što je u ponedjeljak i službeno preuzeo dužnost od svojeg prethodnika u Ministarstvu branitelja i doveo biskupa Vladu Košića da mu blagoslovi ured, otkriveno je da ministar ne živi na adresi u Samoboru na kojoj ima prijavljeno prebivalište nego u Zagrebu gdje je prirez 18 posto veći.

U zgradi u Ulici Tomislava Pavleka u Zagrebu nema više nikakvih dokaza da tamo stanuje obitelj Crnoja, međutim, otkriva ga tvrtka supruge Rumica usluge koja je registrirana upravo na spomenutoj adresi. Nakon toga otkrića oko Crnoje se doslovce otvorila Pandorina kutija - iz sata u sat protiv novog ministra pojavljivale su se nove informacije koje ga duboko kompromitiraju. Za to vrijeme novi je ministar, kako neslužbeno doznajemo, u Savskoj 66 održao svoj prvi sastanak sa zamjenicom i pomoćnicima iz mandata prethodne Vlade.

Na medijske napise o sebi se, otkrivaju naši izvori, nije osvrnuo ni jednom riječju niti bilo čime pokazao da je zbog cijele situacije uznemiren. Sve optužbe na svoj račun odbacio je jučer poslijepodne bez ijedne riječi objašnjenja osim da se radi o “sramotnoj harangi kojoj je cilj rušenje nove Vlade”.

Pitanje prireza

Već sama činjenica da je Crnoja prijavljen na adresi na kojoj stvarno ne stanuje znači da je prekršio zakon. Utvrdi li se da je to učinio kako bi uštedio na porezu odnosno prirezu, mogao bi i kazneno odgovarati, a prema članku 256.

Kaznenog zakona propisane su kazne do čak 10 godina zatvora. Nema nikakve dvojbe da Crnoja ima prijavljeno prebivalište u samoborskom naselju Gradna. Inače, Crnoja se i u registru birača vodi kao da prebiva u Samoboru. Navedena je adresa Gradna 85G, na kojoj se nalazi drvena straćara.

Prema evidenciji MUP-a, na toj adresi prijavljeno je samo jedno prebivalište i to ono Mije Crnoje, dok se njegova supruga Ružica u registru vodi pod zagrebačku adresu, Tomislava Pavleka 18. Međutim, na adresi koju je naveo zatekli smo samo drvenu šupu. Ministar branitelja ni jučer nije odgovarao na naše pozive, ali smo razgovarali s njegovim prijateljem i poslovnim partnerom Josip Vidović, tajnik HDZ-ova Odbora za veterane. Ni o nije želio reći gdje stvarno živi njegov prijatelj Mijo. - Postoji Zakon o prebivalištu i boravištu - samo je ponavljao Vidović, a kada smo ga pitali stanuje li Crnoja u Ulici Tomislava Pavleka, počeo se izmotavati: “Ma ne znam baš točno gdje živi i kako se zove ulica”. Na pitanje zna li barem je li ulica u Zagrebu ili Samoboru, opet se pozvao na Zakon o prebivalištu.

No, zato nas je uvjeravao da je Crnoja “pošten, kvalitetan, poslovni i obiteljski čovjek“. - Našim programom za branitelje koji će Crnoja kao ministar provoditi dirnute su mnoge interesne skupine koje ga sada pokušavaju zaustaviti u tome - tvrdi Vidović. Još rječitiji bio je oko optužbi da je Crnoja bio u Remetincu zbog fizičkog napada na vozača autobusa.

‘To je bila samoobrana’

- Crnoja je bio službena osoba MUP-a koja je štitila javni red, mir i zakone RH. I kao takav bio je napadnut od dvije osobe i postupao je u samoobrani. Proveden je i postupak koji je pokazao da je postupao u skladu sa zakonom i oslobođen je svih optužbi - tvrdi Vidović. U kaznenoj evidenciji MUP-a nema, kako smo doznali, podatka o tom incidentu, ali to ne mora značiti ništa jer se nakon nekog vremena takvi podaci brišu. Za navode Nacionala da je zbog svega bio u zatvoru nismo dobili nikakvu potvrdu.

O sudskom sporu koji vodi sa susjedom, progovorila je pak, za Nacional osobno ta gospođa, inače udovica Veselina Marinova, koja tvrdi da joj je zavario vrata od garaže. O svemu je govorila još 2010. kada se i prvi put obratila novinarima za pomoć. Zanimljive su i okolnosti u kojima je Crnoja dobio status ratnog invalida te kredita od države za stambeno zbrinjavanje. Crnoja se na početku rata kao dragovoljac priključio MUP-ovim specijalcima, da bi nakon toga otišao i u HVO jer je rodom iz Jajca. Negdje krajem rata navodno je zatražio utvrđivanje statusa ratnog invalida temeljem ranjavanja u BiH. No, njegov je zahtjev, kako neslužbeno doznajemo, odbijen. Međutim, Crnoja je ipak dobio status 60 postotnog ratnog invalida i to nekoliko godina kasnije.

U svojoj biografiji navodi da je umirovljen 2008. godine - temeljem ranjavanja. Neslužbeno smo doznali da je Crnoja postao ratni invalid na osnovi oboljenja za koje je utvrđeno da je posljedica njegovog sudjelovanja u Domovinskom ratu. Status HRVI se, naime, može ostvariti ili na osnovi ranjavanja ili oboljenja ako se utvrdi da je pojava određene bolesti povezana s ratom. Kod većine branitelja oboljenje se odnosi na PTSP, ali kod Crnoje nije utvrđen PTSP već je njegovo oboljenje, otkrivaju naši izvori, povezano s bolesti mozga.

O kojoj se točno dijagnozi radi, nismo doznali.

Riješio se stana

Puno više detalja isplivalo je oko njegovog stambenog zbrinjavanja. Crnoja je, naime, kako neslužbeno doznajemo, kao HRVI 2008. ili 2009. dobio povlašteni kredit kako bi riješio svoje stambeno pitanje. Međutim, i o tome su se pojavile sumnje jer je Crnoja navodno tada u vlasništvu imao nekretninu što znači da nije smio od države dobiti pomoć kako bi riješio stambeno pitanje. Naime, tu nekretninu naslijedio je od majke, ali ju je on, prema neslužbenim informacijama, darovao.

A kako su sve do 2013. na snazi bila zakonska pravila prema kojima se i darovana nekretnina smatrala nekretninom u vlasništvu branitelja, znači da je to priječilo da Crnoja dobije kredit. Naši sugovornici koji su upoznati s njegovim ratnim i poratnim putem, pretpostavljaju da je kredit dobio kako bi sagradio kuću upravo na zemljištu u Samoboru.

Živio kod kuma?

A zahtjev za dodjelu građevinskog zemljišta površine oko 600 metara četvornih na kojem se nalazi ta drvena straćara Crnoja je Samoboru podnio 2009. godine, a ugovor je s Gradom potpisao u listopadu 2010.

Prema ugovoru, on je u roku od tri godine trebao izgraditi kuću i dovesti je u barem roch bau fazu gradnje. Budući da to nije napravio ni nakon pet godina, Grad bez ikakve naknade može zemljište i sve što je na njemu prisvojiti nazad. Crnoja je, kažu nam izvori iz Grada Samobora, u zahtjevu naveo adresu prebivališta Zagrebačka 2b, Samobor. Kako bi dobio zemljište od Grada, namijenjeno hrvatskim ratnim vojnim invalidima, Crnoja je, naime, morao barem pet godina prebivati u Samoboru. Ta kuća je u vlasništvu građevinskog poduzetnika Sanka Kostura.

- On je moj kum i puno smo zajedno prošli u životu. Živio je sa suprugom kod mene, ne sjećam se točno u kojem periodu. Ali tamo je sigurno bio četiri-pet godina. Poslije se preselio kod mame - tvrdi Kostur. Ova adresa Zagrebačka 2b navedena je i u sudskom registru za neke tvrtke gdje su Mijo Crnoja ili njegova supruga Ružica vlasnici, suvlasnici ili prokuristi. Ta je adresa navedena i u zemljišnim knjigama za stan od 58 metara četvornih u Podsusedu, čiji je Crnoja vlasnik i u kojem sada živi.

LAŽNIM PRIJAVLJIVANJEM ADRESE OŠTETILI PRORAČUN Zbog izbjegavanja prireza ‘pali’ bivši šef Ine i direktor u HŽ-u

Proteklih godina u Hrvatskoj se vodilo više kaznenih postupaka protiv osoba koje su prijavile lažno prebivalište, a od toga su imale konkretne materijalne koristi zbog manjih obveza plaćanja poreza i prireza. Najistaknutiji slučajevi bili su postupci protiv bivšeg predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića i nekadašnjeg direktora Zaštite okoliša u HŽ Infrastrukturi Ivana Medaka, autora poznatog pisma “barba Luki”. Medak je, prema optužbi nadležnog tužiteljstva, kroz lažnu prijavu boravka, odnosno neprijavljivanje u Zagrebu, izbjegao plaćanje prireza u iznosu oko 25.000 kuna. Općinski sud u Zagrebu osudio ga je na uvjetnu kaznu i obvezao ga da vrati spomenuti iznos. Tomislav Dragičević je pak optužen da je šest godina imao prijavljeno prebivalište u svojoj vikendici u Dubravi Pušćanskoj umjesto u Zagrebu, gdje je zapravo stanovao te da je tako plaćao manji prirez i “uštedio” blizu 300.000 kuna. U slučaju novog ministra branitelja Mije Crnoje DORH za sada, na temelju medijskih informacija o neistinito prijavljenom prebivalištu u Samoboru, nije poduzeo nikakve korake. Na naš izravan upit iz DORH-a su nas samo kratko uputili na nadležnu Policijsku upravu zagrebačku i Poreznu upravu. Naime, policija je nadležna za postupanje vezano uz provedbu odredbi Zakona o prebivalištu, kojim je propisana obveza prijave prebivališta, odnosno prijava promjene prebivališta u roku od 15 dana. Nepoštivanje tih odredbi za sobom vuče prekršajnu odgovornost. S druge strane, moguće iskorištavanje nulte stope prireza u Samoboru za razliku od Zagreba, gdje je stopa 18 posto, trebala bi istražiti Porezna uprava. Slučaj Mije Crnoje, ako su točni podaci da ima prijavljeno prebivalište u Samoboru, a stvarno živi u Zagrebu, ipak je nešto drugačiji od slučaja Medaka i Dragičevića jer je Crnoja godinama u mirovini. A ako kroz moguće lažno prebivalište nije prouzročeno umanjenje plaćanja poreza i prireza, onda nema ni elemenata kaznene odgovornosti. (Ž. Petrušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:25