DOSSIER DINAMO

Dossier Dinamo: Neprofitna udruga kroz koju je prošlo 1,2 mlrd. kuna!

Javna je tajna da je Zdravko Mamić u Dinamu u sukobu interesa, ali Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta godinama to ne uspijeva utvrditi. Državi nije bitno ni to što on, njegov brat i sin krše odredbu Zakona o sportu

ZAGREB - U deset godina vladavine Zdravka Mamića, nogometni klub Dinamo je od transfera ostvario profit od 83.295 milijuna eura, što preračunato iznosi oko 590 milijuna kuna. Otprilike jednako toliko gradskih i sponzorskih kuna (Ina, Croatia osiguranje, Siemens, HEP, Privredna banka, T-Com, Zagrebačka pivovara, Diners...) slilo se u Dinamo u Mamićevoj eri.

To je više od milijardu i 200 milijuna razloga da osim familiji Zdravko Mamić ne da nikome ni blizu Dinama.

Novi dragulj Domagoj Vida

Dinamov padre padrone kani ovih dana krenuti u još jedan veliki transfer koji bi mu, kao i toliko puta dosad, trebao donijeti veliku zaradu.

U hercegovačkom selu Drinovci, u kući Branimira Glavaša, bjegunca od hrvatskog pravosuđa i gazde nogometnog kluba Osijek, mogao bi, nada se Mamić, već ove zime blagosloviti novi veliki posao za svoj klub, a i za svoju familiju.

Sa Mamićevih milijun i pol eura - a za osječkog 20-godišnjaka Domagoja Vidu ne misli dati ni centa više - nahranilo bi se 30-ak osječkih gladnih usta, platili bi se isključeni telefoni, podstanarske sobe, struja, voda... Tko može odbiti Dinamova dobrotvora?!

Sleti li Vida do kraja siječnja u Mamićevo jato slijedi već uhodani scenarij.

U koprodukciji, Dinamo-Mamić-izbornik, mladi Vida će do ljeta ove godine debitirati u A reprezentaciji, a godinu dana kasnije će u pratnji Zdravkova sina i menadžera Marija ili Zdravkova brata Zorana, baš kao i svi Zdravkovi skupocjeni tereti dosad, sa zagrebačkog aerodroma otići u veliki svijet. Mamići će opet otvarati šampanjac, jer su Dinamovi igrači, nakon transfera u inozemni klub, do kraja karijere dužni familiji koja je ‘od njih napravila igrače’ odvajati 10 posto od svake svoje mjesečne plaće.

Iako je javna tajna da je Zdravko Mamić u sukobu interesa, nadležno Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta to dosad nije uspjelo utvrditi. Iako u Dinamu krše odredbu Zakona o sportu prema kojoj članovi sportskog kluba (Zdravko Mamić) ne mogu biti menadžeri u sportu, niti mogu kao članovi kluba djelovati zajedno s menadžerima s kojima su u krvnom srodstvu (Marijo Mamić), državi to očito nije bitno.

Šesta smjernica EU

Iako će se na račun Dinama i u 2010. sliti 40-ak milijuna kuna iz nekoliko gradskih blagajni, a sve da bi se prekupili, podigli, izložili i prodali neki novi Modrići i Lovreni, Grad Zagreb, odnosno građani Zagreba, kao najveći investitori u Mamićev privatni projekt iz velikoga posla neće, baš kao i dosad, dobiti ni lipu.

Dinamo čak ne mora niti obračunati niti platiti PDV na transfere svojih nogometaša u inozemstvo.

Naime, šesta smjernica EU govori da se PDV naplaćuje prema mjestu primatelja. U slučaju posljednjeg transfera Dejana Lovrena u Lyon za osam milijuna eura to je Francuska.

Dinamo će kao udruga građana ili neprofitna organizacija platiti samo porez na dobitak, ali kao razliku prihoda i rashoda po godišnjem obračunu.

Bez poreza

To znači da Dinamo na kraju godine može biti i u gubicima pa neće platiti ništa ili će platiti 20 posto poreza samo na neznatnu razliku između rashoda i prihoda.

Poslovanje Dinama već 10 godina je obavijeno velom tajne. Do podataka u nadležnim državnim institucijama nije moguće doći jer je Dinamo registriran kao neprofitna organizacija, a ne kao trgovačko društvo.

- Sukladno propisima, mi ne možemo davati podatke ni o čijem poslovanju bez prethodne suglasnosti subjekta. Ti su podaci poslovna tajna i njima bi se moglo manipulirati - kratko su nam kazali u Ministarstvu financija.

Sličan odgovor dobili smo i u Financijskoj agenciji (Fina), u kojoj su nam objasnili da Dinamo kao neprofitna organizacija nije obveznik poreza na dobit.

Stoga Dinamo nema BON 1, koji sadrži opće podatke o poduzetniku i njegovu poslovanju nego umjesto toga Fini dostavlja godišnje izvješće o prihodima i rashodima, kojeg Fina obrađuje i prosljeđuje Ministarstvu financija.

Nemoguća suglasnost

No, budući da za svoje poslovanje ima otvoren žiro-račun u jednoj od banaka, Dinamo ima BON 2, iz kojeg se može iščitati njegovo trenutno poslovanje. Ipak, ti se dokumenti, rekla nam je Mika Mirković iz Odsjeka za analizu u Fini, mogu dobiti jedino uz prethodnu suglasnost samog Dinama. A taj papir je, naravno, zadnje što bi Zdravko Mamić htio potpisati.

Mamićevi igrači su najčešće klijenti njegova sina Marija

ZAGREB - Od Fife licencirani menedžeri Anexom 3 Fifina Pravilnika o agentima igrača imaju definiranu odštetu za svoje poslove prema klijentima (igračima ili klubovima) na osnovu godišnje bruto plaće igrača, uključujući i pristojbu za potpis (tzv. signing-on fee) koju menedžer ispregovara sa zainteresiranim klubom na osnovu svojih sposobnosti. Dakako, oni koji su sposobni prodati hladnjak Eskimima ili pijesak Arapima, u koje dakako spada i Zdravko Mamić, u tom su poslu uspješniji od drugih pa izazivaju zavist “opozicionara”.

Anex 3 definira da se agent naplaćuje u paušalnom iznosu postotka od igračeve godišnje bruto plaće na početku ugovora ili na kraju svake godine ugovora ili unaprijed dogovorenim paušalom od kluba kojemu se igrač prodaje. Ti postoci ne smiju prelaziti 10%, što znači da npr. Lovrenov službeni agent Mario Mamić sasvim legalno dobiva na račun primjerice 100.000 eura godišnje, ako je bruto ugovor njegova klijenta u Lyonu 1,000.000. Drugi je par rukava što taj ugovor nije izlicitirao Mario, nego tata mu Zdravko.

Mamić nije najveća europska niti svjetska faca čiji sin ima ili radi za neku agenciju koja se bavi zastupanjem nogometaša. Mamić Sport Agency je ukinuta, a Mario Mamić i Nikky Arthur Vuksan, kao licencirani Fifini agenti igrača, rade za ASA-International, ured im je također u Fijanovoj 4 kao nekad MSA-u. Transferima igrača bave se, među ostalima i sinovi Alexa Fergusona, menedžera Man. Uniteda i Marcella Lippija, aktualnog izbornika Italije, prije trenera Juventusa. I lijepo žive od očevih veza. Joséa Mourinha, pak, zastupa agencija Gestifute, kao i većinu najskupljih svjetskih nogometaša poput C. Ronalda, a portugalski je trener i u Chelsea i u Inter doveo najviše igrača preko baš te agencije. (N. L.)

Državna revizija im nikad nije češljala poslovanje

ZAGREB - Iako su, kažu nam u Fini, podatke o svom poslovanju dužni dostavljati i Državnoj reviziji, u toj instituciji tvrde da reviziju poslovanja Dinama nikada nisu radili. Naime, mali broj zaposlenih u Državnoj reviziji godišnju reviziju poslovanja subjekata koji joj podliježu radi prema listi prioriteta, a neprofitne udruge - njih oko 14.000 - na samom su kraju te liste. Drugim riječima, u fokusu Državne revizije su državne institucije i javna poduzeća, zatim jedinice lokalne samouprave, a tek potom - ako za to postoji opravdan razlog - i neprofitne organizacije.

- Reviziju poslovanja Dinama dosad nismo radili - zaključuje Biserka Čoh-Mikulec iz Državne revizije.

Eto, tako Dinamo jako dobro živi od javnog novca izvan svake javne kontrole, skrivajući svoje poslovanje pod egidom udruge građana, koja je, razumije se, neprofitna organizacija. (A. M.)

Samo je Porto zaradio više od transfera

Ako nekome nije jasno zašto se Zdravko Mamić stalno hvali kako je od Dinama napravio najuspješniju hrvatsku izvoznu tvrtku, potvrdu mu daju brojke. Klub iz Maksimira, kao što vidimo svake jeseni, nije natjecateljski konkurentan ostatku Europe u Ligi prvaka, domet u posljednje tri godine mu je skupina Kupa/Lige Uefe. Međutim, ako zanemarimo učinak momčadi na terenu, gode, u kancelarijama, zaradom na tržnici nogometaša Dinamo je u posljednjih pet sezona europski doprvak, “sposobniji” od Mamića samo je Portov Jorge Nuno Pinto da Costa, koji je na čelu kluba od 1982., a preživio je i privatizaciju 1998. To je onaj Pinto da Costa kojeg u svakom intervjuu kao “ne genija, nego Eugenija” ističe Tomislav Ivić, koji je na klupi Porta bio u sezoni 1987/88. i osvojio Interkontinentalni kup.

Pronašli smo 10 europskih klubova s najvećom zaradom isključivo od kupnje i prodaje nogometaša. Naravno, radi se o zbrajanju i oduzimanju krušaka i jabuka, jer klubovi posluju u različitim zakonskim okvirima, na različitim tržištima, u različitim su oblicima vlasništva... Ali svi sudjeluju u eurokupovima, koji su pravnički gledano vjerojatno “najneregularnija natjecanja na svijetu”, jer ovisno o pravnoj uređenosti pojedinih država, privilegije su im različite. No, uspjeh Dinama, koji dolazi iz slabog HNL-a i nijednom u posljednjih 10 godina nije uspio do Lige prvaka, kao najvećeg izloga nogometaša, je golem. Dinamovim igračima cijenu je ponajviše podigla reprezentacija, no Lovrenov presedan pokazuje da je ipak najvažnija uspješnost i glasovitost omladinske škole. Modrić, Eduardo, Ćorluka i Kranjčar u Premiershipu najveća su moguća reklama. ( N.L.)

Zarada europskih klubova na tržnici nogometaša (kupnja-prodaja) od 2005. do 2010.

1. Porto 134,205.000 eura

2. Dinamo 78,300.000 eura

3. Udinese 55,177.000 eura

4. Heerenveen 48,615.000 eura

5. Partizan 41,430.000 eura

6. Lille 34,950.000 eura

7. Monaco 32,875.000 eura

8. C. zvezda 28,105.000 eura

9. Ajax 25,005.000 eura

10. Basel 20,575.000 eura

Izdvajamo