EKSPLOZIJA RASIZMA

'DOSTA MI JE ONE MAJMUNICE U ŠTIKLAMA' Jedna Facebook poruka izazvala lavinu bijesa u SAD-u, u sramotnu rabotu uvučena i jedna političarka

 REUTERS

Jedna Facebook poruka iz malo poznatog mjesta u Zapadnoj Virginiji izazvala je neviđenu lavinu bijesa i rasplamsala ionako napetu atmosferu unutar SAD-a nakon pobjede Trumpa na izborima. Pamela Ramsey Taylor, voditeljica jedne neprofitne grupe iz Clay Countyja, nakon izbora prošlog tjedna na svom Facebooku je napisala:

- Pravo je osvježenje u Bijeloj kući imati lijepu i elegantnu Prvu damu. Već mi je dosta one majmunice u štiklama - napisala je rasistkinja.

I ta skandalozna poruka uperena prema Michelle Obami možda bi prošla nezamijećeno da prvi komentar na nju nije stigao od lokalne gradonačelnice Beverly Whaling.

- Uljepšala su mi dan Pam...

Whaling je gradonačelnica mjesta Clay u kojem živi samo 491 ljudi. Naravno, nema ni jednog Afroamerikanca. U cijelom okrugu živi oko 9.000 ljudi, a 98 posto njih su bijelci.

Dakle, možda i ne čudi previše što ovaj skandalozni post i nije naišao na neku reakciju u Clay Countyju i općenito u Zapadnoj Virginiji. Srećom, nekim čudnim kanalima proširio se po cijelom SAD-u i završio na svim vijestima.

U samo nekoliko dana čak 85.000 ljudi potpisalo je peticiju u kojoj se traži da obje gospođe po kratkom postupku dobiju otkaz. I djelomično je uspjelo - gospođa Taylor je prva najurena, piše Washington Post.

FEATURES: Melania Trump, the wife of real estate mogul Donald Trump, talks about her new QVC jewelry line at her home at 721 5th Avenue in Trump Residential, here today July 12, 2011.
Freelance , reuters

- Možda je moja poruka imala prizvuk rasizma, ali vjerujte mi, to mi nije bila namjera. Samo sam komentirala izgled dama, nisam mislila na njihovu boju kože - objašnjenje je Taylor koja je usput zaprijetila i tužbama.

Ubrzo se javila i gradonačelnica Whaling.

- Moj komentar nema veze s rasizmom, ali ako je to netko drugačije shvatio, ja se ispričavam. Kad sam napisala da mi je to uljepšalo dan, mislila sam na promjenu u Bijeloj kući, a ne na izgled sadašnje i buduće Prve dame. Još jednom se ispričavam. Svi oni koji me poznaju, znaju da nisam rasistkinja - napisala je Whaling u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:49