TJEDAN U 10 PITANJA

Dosta nam je sprege HDZ-a i SDP-a u Lici

Za Jutarnji govori Nikola Maras, predsjednik raspuštenog SDP-a Gospić
Nikola Maras
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

1) Što piše u odluci SDP-a Ličko-senjske županije kojom je raspušten SDP Gospić kojem ste vi predsjednik?

- Nažalost, nisam je dobio do sada, a nazvao bih to političkom zasjedom dan prije godišnjeg odmora bez najave točnog dnevnog reda.

2) Što to znači; da ste na promatranju dok razrješenje ne amenuje Predsjedništvo ili...?

- Ako to tako interpretirate to znači da se trebam zabrinuti. Stranačka pravila kažu da se govori u stranici i ja se slažem s tim u potpunosti, odnosno govorio sam u stranci na zadnjem Glavnom odboru SDP-a Hrvatske i vidite što se onda dogodi. Kao što sam i usmeno i pismeno upozoravao niz godina o nečasnim pojavama unutar SDP-a Ličko-senjske županije.

3) Je li vas tko zvao da se očitujete, predsjednik Bernardić ili netko od suspendiranih kojima ste pružili potporu?

- Nije, osim što sam dobio poruku od predsjednika Davora Bernardića da sjednica Predsjedništva nije održana. Također sam dobio niz poruka podrške članova i čelnika SDP-a.

4) Zašto ste zapravo toj tzv. “listi za odstrel” dali potporu?

- Podršku je dao jednoglasno Gradski odbor SDP-a Gospić zajedno sa mnom, prvenstveno zbog toga da se raspišu izbori za Predsjedništvo, Glavni odbor i Predsjednika SDP-a Hrvatske jer su svi zajedno pridonijeli teško održivoj situaciji.

5) U svom istupu poslije suspenzije rekli ste da je jedan od razloga vaša borba protiv Dade Milinovića, te kako “u Lici i u Primorsko-goranskoj županija postoji kohabitacija između SDP-a i HDZ-a”. Imate li dokaze za te svoje tvrdnje?

- Dokaza ima koliko hoćete, samo ih treba htjeti vidjeti. Najbolje se to vidi kroz kadrovsku politiku i zapošljavanja. Obratit ću se još jednom Predsjedništvu stranke i nadam se da će pobijediti pošteni SDP jer samo takav je i potreban. Prije dva mjeseca sam u neregularnim uvjetima izgubio u izborima za predsjednika županijskog SDP-a za 21 glas, a protukandidata su snažno podržali portali koje financira iz proračuna Ličko-senjske županije i uređuje sam Darko Milinović. Dok u stranci mi nisu htjeli dati birački popis i tek kada sam o tome obavijestio cijelo Predsjedništvo dobio sam ga tjedan dana prije izbora. Također su nam htjeli izbrisati dio ljudi iz baze podataka, a sve to uz pomoć vrha stranke.

6) Kakve sve vrste lokalnih sprega tih dvaju stranaka ste primijetili?

- Sprega traje još od vremena Slavka Linića, jer po njemu ne bi nikada dobili prostorije za rad u Gospiću, a on je postavio kadrove uz koje je Darko Milinović bio cijelo vrijeme siguran. Na jednom skupu prilikom osnivanja nove Općinske organizacije SDP-a Karlobag prije više godina, predsjednik SDP-a Ličko-senjske županije Tomislav Zrinski sada već u četvrtom mandatu, rekao je pred svima kako dok je Darko Milinović šef mi ne možemo ništa učiniti. Svi su se začudili, ali ubrzo nakon toga uz pomoć stručne suradnice, koja je inače profesionalac SDP-a i sestrična Luke Denone, organizacija je ugašena.

7) Spominjete kako vam je Bernardić obećao da ćete ući u Sabor kao zamjena za Klarina, ali je ušao drugi, podobniji član. Zašto?

- Najprije, na listi su za mene sve kolegice i kolege prihvatljivi i to nije problem, jer ustvari najprije nisam niti želio u Sabor zbog obitelji, ali nagovarali su me na to i Predsjednik je rekao kako sam intimno njegova želja, ali postoji problem. Na kraju me je zovnuo i rekao mi da su ga ucijenili ostavkom predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića i 10 do 12 ruku u GO-u, ako sam to ja. Isto mi je Fabijanić u lice rekao, te da mu ostavke nije problem davati s obzirom na to da je tada tražio da mu se izglasa ponovno povjerenje jer je napravio loš prijedlog Statuta. Nakon toga se morate zapitati kako se uopće može na taj način ucjenjivati predsjednika stranke i koji su razlozi za nešto tako drastično?

8) Da ste ušli, bili biste prvi SDP-ovac iz Like u Saboru. Kako je inače biti SDP-ovac u Gospiću?

- Nisam tužan što nisam ušao u Sabor, ali sam tužan što Hrvatska propada zbog korupcije i kriminala i sve je manje onih koji se žele boriti protiv toga. Lika je devastirana zahvaljujući tome, ali još uvijek se borimo. Smijenili smo Petra Krmpotića, Milana Kolića i sada je došao red na Darka Milinovića. Jedino mi je žao što nisam dobio priliku da iz Sabora odradimo posao do kraja i oni su to sigurno znali, ali isto tako moraju znati da nećemo odustati.

9) Ličani vas zovu i Bombarder, zbog žestokih rasprava s Milinovićem u Skupštini. Oko čega se sporite?

- Milinović je tamničar Like i ponosan sam što sam započeo kao vijećnik SDP-a u mojem prvom mandatu 2009. godine borbu protiv kriminala u Lici. On to jako dobro zna i isto tako zna da ja neću odustati. Na taj način otvorili smo puteve demokracije i pojavile su se i druge opcije koje do tada nisu bile aktivne. Milinovića treba otpratiti u političku mirovinu i bio bih zadovoljan kada bi se institucije pozabavile s njim.

10) Kakav je vaš dojam o jednogodišnjem gradonačelničkom mandatu Karla Starčevića. Gdje je mogao više, a gdje manje?

- Kako ne bi bilo zabune, SDP u Gospiću nije u koaliciji s HSP-om, jer se to često nameće kao teza od strane upravo HDZ-a koji je zasluženo izgubio. Karlo Starčević je odličan poduzetnik i vrijedan čovjek i sigurno je da mu je stalo do boljitka Gospića i Like. Mislim da je još rano za donositi veće zaključke, ali trudi se sanirati milijune kuna minusa ostavljenih iza HDZ-a. Nadam se da neće biti svjetonazorskih spoticanja jer to nikome nije potrebno i bez obzira treba priznati da Gospić i Lika žive u jednoj tolerantnoj atmosferi. Mi ćemo u svakom slučaju kao i do sada braniti socijaldemokratske vrijednosti i, ako mogu za kraj reći, volio bih da je ove godine 10. 7. na rođendan Nikoli Tesli bio vraćen njegov spomenik u Gospiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:15