TRAŽE OTKAZIVANJE KONVENCIJE

'DOŽIVJELI SMO BROJNE OPSTRUKCIJE, BIT ĆE IH JOŠ' Aktivisti protiv Istanbulske uz domoljubne pjesme Saboru predali potpise za referendum

 
 Istina o Istanbulskoj

"Inicijativa Istina o Istanbulskoj prikupila je 377.635 potpisa. Doživjeli smo brojne opstrukcije, bit će ih još. Na jesen ćemo imati referendum na kojemu očekujemo otkazivanje Istanbulske konvencije. Bez obzira na to kako referendum prošao, napravili smo dobru stvar jer smo senzibilizirali građane za ovu temu. Pozdravljam najave da se ubuduće neće trebati plaćati dozvole za lokacije za prikupljanje potpisa, mi smo jako puno novca potrošili…"

To je u srijedu poslijepodne izjavila Kristina Pavlović, čelnica inicijative za opoziv Istanbulske konvencije, kad je u društvu aktivista koji su se popeli na Markov trg pjevajući domoljubne pjesme došla u Sabor predati potpise. U Saboru je predstavnike inicijative primio tajnik Sabora Davor Orlović, koji će potpise proslijediti predsjedniku Sabora.

Istina o Istanbulskoj

Ujutro je saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno odlučio pozvati Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu Narod odlučuje, kojom se traži promjena izbornog zakona. Traže od Vlade da provjeri jesu li potpisi skupljani u skladu sa Zakonom o referendumu. Procedura nalaže da taj zaključak raspravi i imenuje Sabor, a nakon toga Vlada treba utvrditi je li broj potpisa dovoljan. Potom odbor ponovno odlučuje hoće li pitanja slati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Većina članova odbora, i vladajućih i opozicije, smatra da je zahtjev za ukidanje prava zastupnicima nacionalnih manjina da odlučuju o povjerenju Vladi i državnom proračunu neustavan. SDP-u je referendum neprihvatljiv, naglasio je Peđa Grbin i najavio da će SDP za obje inicijative od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

Mostov Robert Podolnjak, koji je bio konzultant inicijativi Narod odlučuje u sastavljanju referendumskog pitanja, podsjetio je da je ministru uprave Lovri Kuščeviću uputio zastupničko pitanje o broju birača u Hrvatskoj. DIP je u rujnu 2016. godine objavio dva različita broja birača, s razlikom od 209.000 birača.

SDSS-ov Milorad Pupovac ustvrdio je da je kampanja proizvela štetne posljedice za nacionalne manjine u Hrvatskoj i temeljne vrijednosti Ustava, poput tolerancije i nacionalne ravnopravnosti. "Kampanja je obilovala obmanama i lažima, a modeli zastupljenosti nacionalnih manjina prikazivani su selektivno", procijenio je Pupovac. Zamijetio je da se zastupnike nacionalnih manjina želi prikazati kao amoralne pojave i političke trgovce, povlaštene, koji žive na grbači većine i zatražio da se provjere svi potpisi za referendum, a ne samo uzorak.

S njim se složio i HDZ-ov Branko Bačić i dodao da bi se tim izmjenama promijenila arhitektura Sabora jer bi postojale dvije skupine zastupnika s različitim pravima. "Referendum ne bi pomogao ni našim sunarodnjacima koji žive u drugim državama i traže pomoć Hrvatske", upozorio je Bačić. Predstavnici inicijative Narod odlučuje poručili su kako se nadaju da se detaljna provjera neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje raspisivanja referenduma. "Iako smatramo da se to čini samo kako bi se pokušala diskreditirati inicijativa i dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ipak pozdravljamo taj zaključak", kazao je Luka Mlinarić, koji očekuje da Vlada obavi provjeru u roku od dva tjedna da bi referendum mogao biti raspisan u rujnu i održan u listopadu. Isto očekuju i inicijatori opoziva Istanbulske konvencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:28