SPORAZUM

DOZNAJEMO: HDZ I OPORBA PRED DOGOVOROM O SABORSKOM POSLOVNIKU Vladajući pristali na dio oporbenih zahtjeva, više od 500 amandmana bit će povučeno?

 Davor Pongračić / Hanza Media

HDZ i SDP na putu su, uoči sutrašnje sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, da postignu kompromis oko novog Poslovnika. HDZ je, neslužbeno saznajemo, voljan uvrstiti neke od oporbenih zahtjeva u roku od osam dana koji inače mjesecima čekaju na dnevni red Sabora, ali ne na zahtjev 20 zastupnika, kako je tražila oporba, nego 30. Oporba se s time složila.

U međustranačkim usuglašavanjima HDZ je, pak, revidirao stav oko stanki: spremni su da stanke i dalje ostanu u jutarnjem terminu, ali samo srijedom, dok bi novi režim, u terminu od 13 do 14:15 sati, vrijedio četvrtkom i petkom, dok SDP-ovci i dalje inzistiraju da se status stanki ne mijenja ni ostalim danima.

Klub SDP-a kasno popodne definirao je uvjete pod kojima je spreman odustati od stotina amandmana, ukupno je oporba uputila 522, kojima su željeli spriječiti izglasavanje Poslovnika i prisiliti HDZ na ustupke čime bi okončali maratonsku višetjednu raspravu, potvrdio je i šef Kluba SDP-a Arsen Bauk.

- SDP će maknuti sve amandmane ukoliko HDZ i službeno pristane da stanka ostane srijedom ujutro, a zakonski prijedlozi uđu u zakonsku proceduru na inicijativu 30 zastupnika u roku od osam dana. No, to još uvijek ne znači da smo spremni i glasati za novi Poslovnik, ali smo dogovorili uvjete pod kojima ćemo i to učiniti, a u tom slučaju će nam se pridružiti i Glas, IDS i HSS, rekao je Bauk.

Rezultate ćemo vidjeti na sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:56