BANSKI DVORI

DOZNAJEMO Na rekonstrukciju Vlade nećemo čekati do jeseni, sazvat će se izvanredna sjednica Sabora za glasanje o novim ministrima

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Iako je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor danas rekao kako će se u rekonstrukciju Vlade ići tek najesen kada se zastupnici vrate u saborske klupe, u Vladi neslužbeno poručuju kako se vjerojatno neće čekati do jeseni nego će se zasvati izvanredna sjednica Sabora za glasanje o novim ministrima.

Koji će se resori “osvježavati”, te hoće li se ići i na smanjenje broja ministarstava još nije poznato, ali izvori bliski premijeru kažu kako je on sklon smanjenju broja ministarstava - tek za drugi mandat. Moguće smanjenje broja ministarstava bilo bi vjerojatno problematično zbog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, ali i zbog povlačenja novca iz EU fondova.

No, u Vladi kažu kako su u ovom trenutku još uvijek sve opcije na stolu.

U svakom slučaju, ovaj će se petak u Saboru izabrati novi ministar uprave nakon što je danas Lovro Kuščević razriješen dužnosti i nakon što je aktivirao svoj saborski mandat, a postoji mogućnost da ćemo do petka imati i novog ministra vanjskih i europskih poslova nakon što je Marija Pejčinović-Burić izabrana za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Kosor: Rekonstrukcija na jesen, pričali smo o smanjenju broja ministarstava

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je u srijedu kako će rekonstrukcija Vlade biti najesen kada se saborski zastupnici vrate s ljetne stanke, a potvrdio je i kako je s premijerom na koalicijskom sastanku bilo riječi o smanjenju broja ministarstava.

"O rekonstrukciji će odlučiti predsjednik Vlade, a rekonstrukcija ide na jesen. Imamo dva mjeseca da se o tome ozbiljno razmisli, kao što je jučer rekao i premijer, i dobro je da je on to prvi rekao, a ne koalicijski partneri. Ići će se u rekonstrukciju, a kakvu i koliko ljudi, on će to predložiti koaliciji na jesen", rekao je Kosor novinarima uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Naglasio je kako je premijeru važna rekonstrukcija, a shodno tome i koaliciji, a time i HSLS-u.

Čelnik HSLS-a komentirao je i navode o smanjenju broja ministarstava.

"Ja sam za smanjenje, mi se za to zalažemo već godinama, i o tome je bilo riječi na koalicijskom sastanku", kazao je Kosor no nije precizirao koje ministarstvo bi bilo višak dok je novinare uputio da to pitaju premijera.

Hrg: Nemam saznanja tko će biti novi ministri

Zamjenik predsjednika HDS-a Branko Hrg izjavio je pak kako nema saznanja o tome tko će biti novi ministri.

"Nema nikakvih imena, stvar je premijera da odredi koji će biti kandidati koje će predlagati", dodao je Hrg.

Po njegovoj procjeni, kaže, do rekonstrukcije Vlade moglo bi doći na jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:02