INTERVJU

Dr. sc. Viktor Gotovac: Sindikati rade samo u korist javnih službi

Dr. sc. Viktor Gotovac govori o izmjenama Zakona o radu zbog kojih su sindikati pokrenuli referendum
 Saša Midžor Sučić/CROPIX

• Bi li izmjene ZOR-a da su provedene, kao što tvrde sindikati, zaista ukinule kolektivne ugovore?

- Ne bi. Tim bi se izmjenama ukinula produžena primjena prava iz kolektivnih ugovora koji su istekli. To znači da kolektivni ugovori sklopljeni na određeno vrijeme više ne bi imali rok trajanja na neodređeno, kao što je sada. A KU koji su istekli ionako više ne postoje već po sili zakona postoji samo produžena primjena njihovih prava poput božićnice, regresa, uvjeta rada, povećanja plaće... Nešto slično kao kod nas postoji u Austriji i Njemačkoj. Sindikati su se na to najviše ‘napiknuli’ iako to, po mome mišljenju, nije najveći problem tih izmjena.

Što će nas izvući iz krize?

• A što je onda najveći problem izmjena koje je predložila Vlada?

- Mogućnost da se KU otkažu i prije isteka roka na koji su sklopljeni. Jer ako je KU propisano vrijeme njegova trajanja, onda nema logike da zakonom uvodimo njegovo otkazivanje.

• Je li to ustupak poslodavcima?

- Ne. To je narušavanje simetrije s individualnim ugovorom o radu. Mislim da sindikati nisu dovoljno apostrofirali upravo to da bi se kolektivni ugovori koji su, recimo, zaključeni prije dvije godine, a na tri takvim izmjenama mogli otkazati. A upravo to nije u skladu s međunarodnim konvencijama.

• Znači, Vlada ovime ne ide na ruku poslodavcima?

- Ove izmjene nemaju veze s poslodavcima u realnom sektoru. Problem je javni sektor. Kada ste čuli da je, unatoč krizi, u javnom i državnom sektoru ili javnim poduzećima bilo većih otkaza?! Budući da država nema novca, sada je došla u situaciju da zbog sebe ide na ovakve izmjene. Zbog sebe, a ne zbog poslodavaca u realnom sektoru.

• Znači li to da se onda sindikati sada bore za zadržavanje tih prava u javnom sektoru, a ne kao što tvrde za opću zaštitu kolektivnog pregovaranja?

- Realno, oni se bore za zadržavanje prava u javnim i državnim službama.

• Ali može li dugoročno ostati ovakvo rješenje prema kojem se kod kolektivnih ugovora na neodređeno primjena produženih prava može koristiti unedogled?

- Već 15 godina živimo s tim. Znači da možemo još 15. Pitanje je, međutim, je li to dugoročno dobro i pametno. Činjenica je da ukidanje određenih prava iz KU radnicima u državnim i javnim službama neće izvući državu iz krize.

Vlada si je svezala ruke

• Može li, primjerice, Vlada i bez ovakvih izmjena ZOR-a državnim i javnim službenicima uskratiti božićnice, regres, dar za djecu? Iz Vlade se čuje da bi mogli izmijeniti Zakon o plaćama u javnim i državnim službama i na taj način, kod onih KU koji su istekli, suspendirati materijalna prava.

- Prije godinu i pol Vlada je poslala izmjene o osnovici paće, no to nikada nisu primijenili jer su sindikati zaprijetili štrajkom, a izbori su bili blizu. Tada je sa sindikatima sklopljen sporazum kojim si je Vlada svezala ruke. Problem je svih naših političkih elita što su orijentirane na izbore. Dobar političar treba biti spreman izgubiti izbore zbog mjera koje donosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:54