VELIKI OBRAT

DRAGAN PARAVINJA NA SLOBODI VEĆ ZA DESET GODINA?! Majka: 'Moj sin nije monstrum, pravda je spora'

Nema dokaza da je Paravinja silovao Antoniju Bilić, tvrdi sud, što znači da se Paravinji može suditi za obično ubojstvo uz drastično manju kaznu nego sad
 Nikša Stipaničev/CROPIX

Za obitelj Bilić noćna mora još nije završila. Vrhovni sud ukinuo je dio presude Draganu Paravinji koji se odnosi na pokušaj silovanja i teško ubojstvo njihove kćeri i sestre Antonije Bilić. Prvostupanjska presuda Županijskog suda u Šibeniku koji ga je osudio na 40 godina više ne vrijedi.

ŠOKANTNA ODLUKA Poništili presudu Paravinji za ubojstvo Antonije Bilić! Slijedi novo suđenje

Paravinji će se za slučaj Bilić ponovno suditi.

Antonijini roditelji Mile i Milka i sestre Ana i Katarina sada bi se ponovno s Paravinjom mogli sretati u sudnici. Još jednom prolaziti mučne detalje slučaja koji je šokirao cijelu Hrvatsku. I na kraju se možda suočiti s upola manjom zatvorskom kaznom za Dragana Paravinju.

No, dok je odluka Vrhovnog suda jučer obitelj Bilić ostavila u šoku i bez teksta, Draganova obitelj za nju očito nije ni znala.

- Ovo mi je prvi glas, nisam imala pojma - prvo je što nam je rekla Draganova majka Ruža Paravinja.

U kratkom razgovoru priznala je da je sina prije ovog preokreta posjećivala u zatvoru.

- Možete samo zamisliti kako se on tamo osjeća - rekla je.

Dodala je da Draganova oca Obrada trenutačno nema kod kuće i ponovila: - Ja vjerujem u pravdu. Pravda je spora, ali dostižna.

Što vam to znači, pitali smo je.

Nije odgovorila.

Što je ustvari u svom rješenju utvrdio Vrhovni sud?

Draganu Paravinji sudilo se na Županijskom sudu u Šibeniku zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva Antonije Bilić. Sudilo mu se i za pokušaj silovanja djevojke M. D. koju je kao i Antoniju povezao kamionom, ali kod Omiša. Pokušao ju je skinuti, ali mu je ona uspjela pobjeći iz kamiona. Za slučaj iz Omiša osuđen je na pet godina zatvora, a za slučaj Antonije Bilić na maksimalnu kaznu od 40 godina.

Osamnaest mjeseci nakon prvostupanjske presude na Županijskom sudu u Šibeniku Vrhovni je sud zaključio da je sudsko vijeće pogrešno utvrdilo činjenično stanje u slučaju Bilić. Za slučaj kod Omiša presuda je potvrđena.

S pet godina zatvora smanjena je na četiri godine i šest mjeseci.

No, u slučaju Antonije Bilić sporna je kvalifikacija teškog ubojstva. Naime, Vrhovni sud propitkuje je li sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Nives Nikolac ispravno utvrdilo da je Paravinja ubio Antoniju jer je pokušao prikriti pokušaj silovanja.

S obzirom na to da je tijelo nađeno tek nakon presude, nije se moglo utvrditi je li pokušaja silovanja doista i bilo, pa se shodno tome propitkuje je li moglo biti teškog ubojstva koje to silovanje prikriva. Dakle, može se zaključiti da se ne propitkuje sam čin, ali je kvalifikacija “teško” ubojstvo - sporna. Ponovljeno suđenje trebalo bi dati odgovor na pitanje je li riječ o teškom ili o običnom ubojstvu.

A to ponajviše utječe na određivanje kazne koja za obično ubojstvo propisuje maksimalnih 15 godina zatvora. Dakle, više nego dvostruko manje od trenutne.

Je li moguć takav obrat?

Odvjetnica Dragana Paravinje Ankica Giljanović ne želi spekulirati, ali nam je službeno potvrdila da je jučer primila rješenje Vrhovnog suda.

- U njemu stoji da se dio presude koji se odnosi na Antoniju Bilić ukida i vraća na ponovljeno suđenje - rekla je odvjetnica Giljanović i dodala da tijekom jučerašnjeg dana nije uspjela razgovarati sa svojim klijentom.

- Jesu li mu u zatvoru uručili rješenje ili ne još ne znam, ne mogu reći, pa ne znam kako je reagirao na to - zaključila je. Nije željela potvrditi da je i Paravinja bio prisutan pred vijećem Vrhovnog suda koje je odluku donijelo još u ožujku.

S druge strane odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić jučer je rekao da do 14 sati rješenje Vrhovnog suda nije primio.

- Dok ga ne primim ne mogu ništa službeno reći, ali nama nije prihvatljiva niža kazna niti neko drugo objašnjenje ubojstva Antonije Bilić - rekao je Ljubičić.

U ovom trenutku još nije poznato kada će početi novo suđenje za ubojstvo Antonije Bilić.

Glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku sudac Branko Ivić kaže kako je sigurno da će mu ponovno suditi isto sudsko vijeće koje će ponovno voditi sutkinja Nives Nikolac. Kada se utvrdi njihov radni raspored i usklade slobodni termini, suđenje će početi.

- Postupak počinje ispočetka, što znači da se svjedoci mogu ponovno saslušavati ili se njihovi iskazi opet čitati. To hoće li se obitelj Bilić pojaviti na ročištima, ovisi samo o njima. Sigurno je da će suđenje za javnost biti zatvoreno kao i prošlo - rekao je Ivić.

Zanimljiv je i tijek događaja nakon prvostupanjske presude. Dragan Paravinja se, doznajemo na sudu, prvo žalio na presudu. Nakon toga je nađeno Antonijino tijelo, pa je Paravinja na vlastiti zahtjev odustao od žalbe. Stoga mu je Županijski sud novu žalbu odbio, ali se na to žalila njegova odvjetnica i tu je žalbu prihvatio Vrhovni sud.

Obitelj Bilić tražila je tijekom suđenja od Dragana Paravinje da im otkrije što se točno dogodilo s Antonijom tog kobnog jutra kada ju je povezao kamionom. Poručili su mu da će mu oprostiti. No on je na njihovu molbu ostao hladan i do same presude tvrdio da nije kriv.

Antoniju je Paravinja 7. lipnja 2011. godine povezao u svom kamionu na okuci kod Čikolskog mosta na ulazu u Drniš. Otada joj se gubi svaki trag, a Paravinja je pobjegao u Republiku Srpsku, gdje je i uhićen. U iskazu u Banjoj Luci hrvatskim istražiteljima je priznao zločin i nacrtao im kartu gdje je odložio tijelo.

U tom je trenutku, 26. lipnja 2011., izgledalo kao da je slučaj riješen. Karta je policiju vodila na jezero Brljan koje je u narednih tri mjeseca potpuno isušeno.

Tijelo nije nađeno, ispostavilo se da Paravinja laže, a tijelo nesretne djevojke na kraju je nađeno tek 27. studenoga iduće godine, na smetlištu kamionskog parkirališta Fulaje kod odmorišta Modruš. Bilo je propalo do neprepoznatljivosti, a da je riječ o Antoniji, utvrđeno je tek DNK analizom.

Sudski vještak Milovan Kubat, koji je identificirao tijelo, kaže da nije bilo moguće utvrditi je li bilo pokušaja silovanja.

- Naime, pronađen je samo kostur - potvrdio je jučer.

Je li šansa propuštena još tog 26. lipnja, 19 dana od djevojčina nestanka?

Stručnjak Mate Laušić smatra da jest.

- Sve je bilo dobro. Ostvarena je izvrsna suradnja s policijom Republike Srpske. Paravinja se otvorio, priznao djelo. Crtao je kartu. Trebalo je iste večeri obaviti policijsko-sudsku rekonstrukciju. U prisutnosti istražnog suca, odvjetnika i svih nadležnih ljudi Paravinju, ako je moguće, helikopterom prebaciti na lokaciju kod Brljana. Vidjeti odgovara li stanje na terenu njegovoj priči. Može li kamion stati na tom mjestu? Ima li Paravinja snage prebaciti tijelo od 60-70 kilograma preko ograde u vodu? Utvrditi tamo da laže. Odmah ga lomiti dalje. A ne kasnije velikim ljudstvom i mehanizacijom mjesecima gubiti vrijeme na isušivanje. Time je izgubljeno dragocjeno vrijeme i prilika da ga se slomi. Da je tijelo tada nađeno, možda bi još bilo tragova. Možda ne bi. Ali bismo dobili priliku - objašnjava Laušić.

Antoniju je tražilo 1100 policajaca, vatrogasaca, pripadnika GSS-a, lovaca i dragovoljaca. Slučaj je stajao 2,5 milijuna kuna, najveći je takve vrste u povijesti zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 22:53