AFERA ŠLJUNAK

Drago Tadić i Damir Ivić porekli krivnju za uzimanje 2,5 milijuna kuna mita od Ramiza Pandžića

OSIJEK - Bivši predsjednik uprave Osijek Koteksa Drago Tadić i bivši direktor marketinga u ovoj tvrtki Damir Ivić porekli su krivnju za kazneno djelo primanja mita od osječkog poduzetnika Ramiza Pandžića, koji je pak na pripremnom ročištu na Županijskom sudu u Osijeku u cijelosti priznao krivnju u tzv. aferi šljunak. Podsjetimo, USKOK je Tadića i Ivića optužio da su od prosinca 2004. do studenoga 2006. godine od Pandžića na primili 2,5 milijuna kuna, na ime dogovorene nepripadne provizije za posao dovoza šljunka.

Cijelu priču inicirao je upravo Pandžić, koji je prijavio policiji i USKOK-u kako su Tadić i Ivić od njega tražili da im plaća 3 kune po kubičnom metru šljunka, kojeg je njegova prijevoznička tvrtka trebala dovoziti na gradilišta auto cesta koje je gradio Osijek Koteks. Pandžić je, rekao je, pristao na to i u 63 navrata Tadiću i Iviću isplatio ukupno 2,5 milijuna kuna. Osim toga, Tadića i Pandžića USKOK tereti i da su oštetili Osijek Koteks na način da je Tadić odobravao Pandžićevoj tvrtki izdavanje mjenica na ime budućih isporuka šljunka. Pandžić je potom mjenice eskontirao u raznim bankama i podizao novac, od kojeg je Tadiću predao 2,2 milijuna kuna, pri čemu je Osijek Koteks na ime mjenicama plaćenog, a neisporučenog šljunka oštećen za nešto malo manje od pet milijuna kuna.

Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je nakon ročišta da se nada dobrom ishodu na suđenju koje će početi 27. svibnja i na kojem će biti ispitano 30-40 svjedoka.

- Sudac je prihvatio gotovo sve dokaze i optužbe i obrane, a određeno je i novo financijsko-knjigovodstveno vještačenje, jer je vještak potpuno krivo kao relevantne knjigovodstvene isprave prihvaćao neke bilješke, koje su mogle biti sačinjene u razna vremena i za koje nema niti jednog traga da bi nastale upravo u to vrijeme. One su zapravo nelegalne - kazala je Sloković.

Neslužbeno smo doznali da su Tadićeva i Ivićeva obrana tražile da se ispita i Pandžićevo stanje ubrojivosti, no sudac Zvonko Vekić to je odbio. Pandžić će prvi iznijeti svoju obranu, a s obzirom da je priznao krivnju i da je još ranije tražio nagodbu s USKOK-om, očekuje se da će do nje i doći nakon što iznese svoju obranu. On je inače na jučerašnje ročište trebao biti priveden, budući da se na ranije zakazanu raspravu nije odazvao, no kako bi izbjegao policijsko dovođenje otišao je ranije od kuće i sam došao na sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:15