IZBORI ZA EU PARLAMENT

DRAGUTIN LESAR NAKON PROPASTI 'Ja sam podnio, a ne ponudio ostavku. O tome neće biti rasprave'

Koalicija HDZ-a osvojila je 6 mandata u Europskom parlamentu, u koji ulaze i Ruža Tomašić i Marijana Petir, zahvaljujući preferencijalnim glasovima. SDP u EP šalje Piculu, Borzan, Radoša i Jakovčića, dok s liste ORaH-a mandat ide Davoru Škrlecu. Savez za Hrvatsku pri samom je kraju prebrojavanja glasova ostao bez mandata, koji je umjesto dr. Ribiću prešao HDZ-ovom eurozastupniku Davoru Stieru
 Ranko Suvar, Tea Cimas / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je danas kako su rezultati izbora hrvatskih zastupnika za Europski parlament upozorenje birača vladi da mora početi pokazivati rezultate te nastaviti raditi koncentrirano s jasnim ciljevima i demonstiranim uspjesima.

"Ja to vidim kao upozorenje birača bez obzira na to što su europski izbori jedno, a nacionalni drugo. Svatko tko je u našoj poziciji i ne razumije to kao ozbiljno upozorenje nije dovoljno ozbiljan i odgovoran prema svome poslu", naglasila je Pusić na konferenciji za novinare.

Kao predsjednica HNS-a rezultatom izbora je zadovoljna, no što se tiče liste vladajuće koalicije kaže, lista nije dobila mali postotak podrške (29,93 posto), ali svakako je dobila manje od onog čemu su se nadali.

"25 posto izlaznosti je određena poruka i nadam se da ćemo u budućnosti motivirati veći broj ljudi da izlaze na europske izbore, no to je ipak više nego na prošlim izborima", kazala je Pusić dodavši da je u situaciji općeg razočarenja s politikom dobro što je trend izlaznosti i dalje pozitivan.

Šefica HNS-a čestitala je svim izabranim kandidatima, a za Jozu Radoša, novog europarlamentarca iz redova HNS-a kazala je da je kampanju odradio koncentrirano i posvećeno. "Po rezultatima koje vidimo u cijeloj Europi bit će neobično važno u Europskom parlamentu zastupati jednu uravnoteženu europsku i proeuropsku politiku, a Radoš je idealna osoba da zastupa upravo takvu politiku", naglasila je.

Radoš svoj izbor smatra privilegijom. "To razumijevam samo kao nastavak svog rada za dobro ljudi, svoje zemlje i Europe", naglasio je taj budući europarlamentarac dodavši kako je sve to izazov ali i odgovornost.

Predsjednik Središnjeg odbora stranke i župan Varaždinske županije Predrag Štromar kazao je kako su mnogi priželjkivali njihov pad na izborima te su im podmetali u toj županiji. "To se međutim nije dogodilo, a HNS je stabilan i nema nikakvog raskola", tvrdi Štromar.

Dan nakon izbora za Europski parlament rezultate je komentirao i potpredsjednik SDP-a i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, javlja RTL.

Šef riječkog ogranka stranke, koji je posljednjih tjedana dospio u prvi plan zbog sukoba s premijerom Zoranom Milanovićem oko smjene Slavka Linića, smatra kako ni SDP, ni Kukuriku koalicija ne mogu biti zadovoljni rezultatima, ali i da su ti isti rezultati očekivani.

Znakovito kaže kako su svaki izbori pouka i poruka dodajući kako su u svim europskim zemljama bili odraz nacionalne politike.

Nije ga iznenadilo što je najviše preferencijalnih glasova na listi SDP-ove koalicije imao Tonino Picula.

"Picula je dokazani čovjek. Naša lista imala je dokazane ljude s referencama", kaže potpredsjednik stranke.

Dodaje Komadina kako najveću odgovornost za loš rezultat na izborima imaju najviše pozicionirani članovi stranke, ali i da se rezultata ne plaši.

"Ovo je otrežnjenje!", poručuje Komadina.

Na svojem Facebook profilu, Ruža Tomašić zahvalila se svima na podršci. "HSP AS se i na ovim izborima dokazao kao ključan čimbenik u pobjedi hrvatske desnice, čime je samo potvrđen naš status strateškog partnera u budućoj vladi,' napisala je Tomašić, i završila s 'Bog i Hrvati!'

Bivši šef Laburista Dragutin Lesar na svojem je profilu objasnio da je njegova ostavka konačna. "Osobno u cijelosti preuzimam političku i moralnu odgovornost za izborni neuspjeh i zbog toga sam podnio (ne “ponudio“) ostavku na mjesto predsjednika Stranke. Prema našim aktima o ostavci se ne odlučuje, ona je izvršna," napisao je Lesar.

Obersnel: SDP je na razini Hrvatske dobio 'žuti karton'

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je danas da je zadovoljan rezlutatima izbora za Europski parlament u Rijeci, ali nije zadovoljan rezultatima na razini Hrvatske jer je očito da je koalicija predvođena SDP-om dobila "žuti karton" i upozorenje da nešto u politici i načinu komunikacije s građanima treba mijenjati.

"I zadovoljan sam i nisam zadovoljan", rekao je Obersnel odgovarajući na novinarsko pitanje je li zadovoljan rezultatima izbora za Europski parlament.

Zadovoljan sam rezultatom u Rijeci, jer su Riječani još jednom dokazali svoju odanost socijaldemokraciji i otvorenom načinu razmišljanja. U Rijeci su rezultati naše koalicije gotovo istovjetni rezultatima na lokalnim izborima što je, mislim, najbolji rezultat u Hrvatskoj, rekao je.

"Nisam zadovoljan rezultatima na razini Hrvatske. Više je nego očito da smo dobili 'žuti karton', odnosno ozbiljno upozorenje, i da se nešto u politici i načinu komunikacije s građanima i biračima treba mijenjati", naglasio je Obersnel.

Na upit vjeruje li da se to može promijeniti, odgovorio je kako se ne bi bavio politikom kada ne bi vjerovao da se nešto može promijeniti.

Budući sastav hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu:

Ruža Tomašić (HSP-AS)

Marijana Petir (HSS)

Andrej Plenković (HDZ)

Dubravka Šuica (HDZ)

Ivana Maletić (HDZ)

Davor Stier (HDZ)

Tonino Picula (SDP)

Biljana Borzan (SDP)

Ivan Jakovčić (IDS) (Zamjenjuje Nevena Mimicu)

Jozo Radoš (HNS)

Davor Škrlec (ORaH) (Zamjenjuje Mirelu Holy)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:39