SUSRET S OTROVNICOM

Drama u Ivancu: Ženu zamalo ugrizla 60 centimetara duga riđovka koja se omotala oko kvake na dvorišnim vratima!

    AUTOR:
    • Luka Špac

  • OBJAVLJENO:
  • 22.05.2012. u 18:14

Željko Hajdinjak / CROPIX

Odmah je u pomoć pozvala ivanečke veterinare koji su otrovnu zmiju skinuli s vrata i pospremili u posebni kontejner.

IVANEC - Ženi iz Ivanca uobičajeno prijepodne pretvorilo se u pravu dramu kad je na dvorišnim vratima svoje obiteljske kuće zamijetila zmiju i to otrovnu riđovku.

Riđovke su inače otrovnice iz porodice ljutice, a poznate su još pod nazivima šarka, šarulja i crnostrig . Prosječne su dužine oko 75 centimetara, no mogu narasti i do 90-ak centimetara. Žena je na svojim dvorišnim vratima zamijetila primjerak te zmije dužine oko 60-ak centimetara. Odmah je u pomoć pozvala ivanečke veterinare predvođene Nenadom Bosakom koji je otrovnu zmiju uspio skinuti sa vrata i pospremiti u posebni kontejner.

- Omotala se oko kvake dvorišnih vrata koja su iste boje kao i ona pa je vrlo lako moglo doći do toga da ugrize ženu. Po toplom vremenu riđovke će u većini slučajeva pobjeći, ali po hladnom vremenu kakvo je danas one su izuzetno trome i jednostavno ne stignu pobjeći pa su obrambene i spremne na ugriz - ističe veterinar Bosak.

Riđovke su inače najrasprostranjenije zmije u Europi, a njihov otrov, iako ga znanstvenici smatraju otrovnijim čak i od poskokovog, za ljude nije toliko opasan budući da ga pri ugrizu mogu uštrcati u vrlo malim količinama. Brojne statistike upućuju čak da u većem dijelu Europe ljudi češće umiru od uboda pčele nego od ugriza ove zmije, a znanstvenici smatraju da bi zdrava odrasla osoba najvjerojatnije preživjela ugriz riđovke i bez medicinske pomoći. No, za guštere, žabe, male sisavce pa čak i mlade kune njezin ugriz je smrtonosan.

Riđovka inače ima veliku glavu, uski vrat i debelo tijelo koje je manje i elegantnije od poskokovog, s kosom isprekidanom prugom koja služi za prikrivanje. Jezik joj je dug i rašljast, a njezini otrovni zubi leže preklopljeni u čeljusti i izbacuju se prema naprijed kad napada. Nakon što napadne, riđovka čeka da otrov počne dijelovati, a plijen jede tek kad je mrtav.

Ovo je inače prvi slučaj zmije otrovnice koji su ivanečki veterinari zabilježili ove godine. Prošle godine situacija je bila puno dramatičnija zbog vrlo toplog i sušnog vremena koje odgovara zmijama . Na području grada Lepoglave uhvatili su više poskoka.

Riđovku „uhićenu“ u Ivancu veterinari će, kad to dopuste vremenski uvjeti, vratiti u prirodu na nenaseljenom području uz rijeku Bednju.

Tagovi

Izdvajamo