IZNENADA PODIVLJAO

DRAMA U SPLITU Pacijent u stanju delirija usred noći napao medicinsku sestru te porazbijao respiratore i monitore; bolnica u pomoć pozvala policiju

 Mario Todorić / HANZA media

Pacijent (49), u stanju delirija uvjetovanog bolešću, u utorak navečer napravio je nered na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) KBC-a Split na Križinama, piše Slobodna Dalmacija.

Uzevši stalak za infuziju, počeo je razbijati stvari i opremu na JIL-u, a lakše je ozlijedio i jednu medicinsku sestru. Kako se doznaje, od opreme je uništio dva respiratora i monitora.

Drama na JIL-u odvijala se negdje oko pola noći, a bolničko osoblje pozvalo je policiju odmah nakon što su započele nemile scene.

- Moram istaknuti kako je policija došla u bolnicu u rekordnom vremenu i da su reagirali promptno. Uz asistenciju policijskih službenika, koji su pacijenta pridržavali da ne napravi još veću štetu ili da ne ozlijedi još koju medicinsku sestru ili liječnika, medicinsko osoblje pacijentu je dalo sredstvo za umirenje, nakon čega se situacija primirila. Naglašavam kako niti u jednom trenutku nijedan od ostalih pacijenata koji su hospitalizirani na JIL-u Križina nije bio ugrožen - rekao je prof. dr. Nenad Karanović, predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

Inače, stanje delirija ili akutnog sumračnog stanja kod pacijenta može biti uvjetovano nekim metaboličkim pojavama, alkoholom, drogom, nespavanjem ili čak dugim ležanjem u bolnici. U takvom stanju čovjek, odnosno pacijent, nije svjestan svojih postupaka, agresivan je i nenadano "podivlja". Naime, delirij nije moguće predvidjeti, pa i posljedice mogu biti jako teške, kako za samog pacijenta, tako i za bolničko osoblje. U takvim stanjima gotovo uvijek je potrebna asistencija policije, jer takvom pacijentu koji je u deliriju medicinsko osoblje ne može se približiti, pa je potrebna pomoć onih koji su za to obučeni, piše Slobodna Dalmacija.

U cijelom ovom nesretnom događaju, sreća je bila u tome što se incident dogodio u JIL-u, gdje su medicinske sestre i liječnici uz pacijente 24 sata, odnosno oni nikada nisu bez nadzora. Da se ovakav incident dogodio na nekom od "običnih" bolničkih odjela, gdje noću radi jedna ili maksimalno dvije medicinske sestre na 30-ak pacijenata, drama bi zasigurno bila veća i tko zna kako bi se sve skupa završilo.

I ovaj najnoviji događaj jasno pokazuje s kakvim se slučajevima povremeno moraju susretati liječnici i medicinske sestre te jasno ukazuje da se radi o vrlo zahtjevnom i teškom poslu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:49