NAPETI PREGOVORI

DRAMA U TORNJU Dva sastanka određuju sudbinu Agrokora: Na jednom su glavni akteri bili, naravno, Rusi, a onda presudu donosi Odbor kreditora

 Ivan Klindić / CROPIX

Iz više izvora potvrđeno nam je kako se jučer trebao održati vrlo važan sastanak koji je trebao predodrediti sudbinu Agrokora, kao i buduću ulogu obitelji Todorić, ali ne zato što su na tom sastanku trebale biti donesene sudbonosne odluke, već zato što je cilj sastanka bio dobiti ključne informacije temeljem kojih će se donositi odluke u tjednima koji dolaze.

Glavni akteri sastanka bili su, naravno, najveći investitori; ruske banke Sberbank i VTB. Za taj sastanak ključne informacije navodno je pripremila ugledna revizorska kuća Deloitte, a radi se o prvim nalazima složene financijske forenzike o pravom stanju Agrokorova poslovanja. Do jučer su i najveći investitori još čekali skrutinizirane informacije o tome što je zapravo Agrokorova bilanca, koliki je točno EBITDA kompanije i kakve su njegove sastavnice, koliko je zapravo kapitaliziran, što je s njegovim dospjelim i budućim obvezama…

Primjerice, investitorima je u traženju rješenja bitno znati koliko je situacija upravljiva te što se sve može činiti tijekom predstojećeg restrukturiranja; koliko se, recimo, u niskoj Agrokorovoj kapitaliziranosti od 960-970 milijuna eura odnosi na udjele manjinskih dioničara, moraju isto tako dobiti potvrdu je li Agrokor s likvidnošću koju su mu osigurali platio dospjelih 17,5 milijuna eura poreza i slično.

Naime, upravo su investitori ti koji su osigurali zadnju financijsku injekciju Agrokoru tešku 100 milijuna eura, kojom je Agrokor morao platiti obveze državi te osigurati financiranje dobavljača kako bi se nastavili vrtjeti kotači Konzuma odnosno ključnog izvora casha.

Sada je pred vjerovnicima i Agrokorom nastavak razgovora o daljnjih 200 milijuna eura koji bi trebali osigurati privremeno stabiliziranje kompanije, ali usporedno to su i razgovori o povijesnom restrukturiranju kompanije koje bi trebalo značiti značajno smanjivanje ili potpuno dokidanje vlasničko-upravljačkih prava obitelji Todorić. Moguće je da je jučer dogovoreno i nešto konkretnije jer robusni rast dviju obveznica od čak 17 i 10 posto ukazuje na iznenadni optimizam koji bi mogao biti vezan uz informacije o postojanju održivog plana.

Sljedeći važni korak u rješavanju dramatične situacije u Agrokoru navodno je sastanak Odbora kreditora koji bi se trebao dogoditi tijekom sljedećeg tjedna. Ako ključni vjerovnici postignu dogovor s Ivicom Todorićem, na njemu bi već moglo biti govora i o detaljnijoj analiza potencijala koje nudi restrukturiranje. Uz uobičajene bolne rezove (rezanje plaća, broja radnih mjesta, prodaji previše raznolike sitnije imovine…), predmet razgovora mogla bi biti moguća dekompozicija cijelog sustava.

Pri tome su za investitore dobre vijesti to što ključni dijelovi imovine Agrokora izvan Hrvatske stoje dosta dobro. Mercator možda nosi oko 800 milijuna eura duga, ali to može izdržati te je suštinski financijski neovisan o vlasniku zahvaljujući 2,5 milijarde eura prihoda u Sloveniji i Srbiji. Frikom i Dijamant također nisu prezaduženi (oko 100 milijuna eura), Kiseljak posluje OK… Ukratko, poslovanje Agrokora u regiji (Slovenija, Srbija, BiH) sasvim je solidno te će se investitori fokusirati na problem koji je prvenstveno u - Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:09