PRODUBLJENA KRIZA U SDP-u

DRAMA U VLADI Linić je zajedno sa smjenom Šegona premijeru ponudio i svoju ostavku

Ministar je nedostupan za novinare, a ponedjeljak je proveo u uredu radeći na rebalansu proračuna
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, ministar financija Slavko Linić u petak je, zajedno sa zahtjevom za smjenu svoga pomoćnika Branka Šegona, premijeru Zoranu Milanoviću stavio i svoj mandat na raspolaganje. Takvu informaciju bilo je teško provjeriti, jer je ministar financija i dalje nedostupan za medije. Na naš službeni upit iz Ministarstva financija jučer nismo dobili odgovor.

Šutnja u SDP-u

U Vladi su nam neslužbeno rekli da ministar Linić “nije dao ostavku”.

No, na pitanje je li ministar financija stavio svoj mandat na raspolaganje, rečeno nam je da “takav institut ne postoji, ostavka se daje ili ne daje”.

Ministar Linić došao je u ponedjeljak na posao kao i svakog dana, rano ujutro.

Iz više izvora nam je rečeno da je Linić cijeli dan bio u svom uredu u Ministarstvu financija i pripremao rebalans proračuna koji bi trebao predložiti do kraja veljače. Gotovo nitko od članova Vlade, a ni dužnosnika SDP-a, nije želio govoriti o političkoj sudbini ministra Linića. Kažu kako nisu čuli da je stavio svoj mandat na raspolaganje.

- Slušam, gledam, pratim i ništa ne pitam. Neću ni pitati, to nije moj posao, o ministrima odlučuje isključivo premijer - suzdržano je jučer rekao jedan od dužnosnika SDP-a. No, jedan naš sugovornik kaže da je Linić tijekom vikenda riječkim prijateljima izričito rekao da sam neće dati ostavku. To bi značilo da je spreman odstupiti jedino ako to zatraži premijer Milanović, dakle ako ga on smijeni.

Neće ga smjenjivati

U tom kontekst izgleda realnom i informacija da je Linić stavio mandat na raspolaganje. Vjerojatno je rekao premijeru da će otići ako on to traži od njega.

Ali, Milanović očito ima drugačiju političku logiku: ako ministar smatra da treba otići, onda treba dati ostavku. Sada ga neće smjenjivati, što je potvrdio i u Dubrovniku kada je rekao da “neće biti rekonstrukcije Vlade”.

Linić je učinio ono što je premijer tražio od njega: uputio je službeni zahtjev za smjenu svoga pomoćnika Branka Šegona.

- Pomoćnik ministra financija Branko Šegon bit će razriješen te dužnosti na sjednici Vlade u četvrtak - potvrđeno nam je iz Vlade.

Ali činjenica da je Šegonovu smjenu trebalo javno tražiti od ministra i da je trebalo proći puno vremena da to učini svakako je stvorila ozbiljan razdor između premijera i ministra financija.

Dio naših sugovornika iz SDP-a smatra kako bi odnos Milanovića i Linića mogao biti još više narušen ako premijer bude tražio dodatne smjene u Linićevu resoru.

- Bilo bi loše da premijer počne nametati Liniću suradnike - kaže jedan ministar utjecajan u SDP-u.

Ali, bit će smjena u institucijama koje su pod Linićevom ingerencijom.

Kovačev na ledu

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev više ne uživa povjerenje Vlade. Jedino što još nije odlučeno hoće li biti odmah smijenjen ili će se pričekati da mu u travnju istekne mandat.

Čini se da to najviše ovisi o tome kada će Vlada pronaći prihvatljivog kandidata za to mjesto. U Vladi nam kažu da to “sigurno neće biti nečiji prijatelj ili stranački kadar”. To će mjesto pripasti stručnjaku iz financijsko-bankarskog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:30