'NE ŽELIM BITI UTEG'

DRAMATIČNIH 24 SATA U BANSKIM DVORIMA Odluka je pala u nedjelju, Plenković se uopće nije konzultirao sa suradnicima, odlučio je potpuno sam

 
Martina Dalić i Andrej Plenković
 Dragan Matic / CROPIX

- Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ja odlučili smo da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost, koju sam ja prihvatio - tim je riječima premijer Andrej Plenković jučer pokušao podvući crtu pod aferu hotmail.

Da Martina Dalić broji zadnje sekunde svog mandata, nakon što je njezina korespondencija s odvjetnicima i biznismenima u fazi pisanja lex Agrokor izazvala žestoke kritike u javnosti, nagađalo se cijelo jutro na Markovu trgu. A onda je iz Vlade stigla vijest da će premijer i potpredsjednica Vlade dati izjave u 14 sati, što je značilo da novinari neće imati pravo postavljati pitanja.

Usuglasili izjavu

Još je tijekom vikenda bilo jasno da pozicija potpredsjednice Vlade više nije čvrsta. No, iz premijerovih izjava se nije moglo jasno razabrati hoće li Dalić otići odmah ili će se njen ostanak u Vladi produljiti do roka za postizanje nagodbe u Agrokoru. Premijer je, kako doznajemo od visokog izvora u Vladi, odluku o odlasku potpredsjednice Vlade donio osobno.

O tome se nije konzultirao ni s kim od svojih suradnika. U nedjelju je razgovarao s Martinom Dalić i njih dvoje su se suglasili da je za Vladu, za Plenkovića, te sam proces restrukturiranja Agrokora najbolje da ode s dužnosti. Ministri koji su jučer ujutro dolazili u Vladu znali su što je premijeru na stolu, ali nisu imali informaciju da ostaju bez kolegice.

Iz HDZ-a je prema Plenkoviću išao sve jači pritisak da se riješi Dalić, tim prije što ona nije omiljena u stranci. Počelo ga se optuživati da održavanjem Martine Dalić na funkciji nanosi veliku štetu HDZ-u, i to takvu koja bi se mogla mjeriti s Fimi-Medijom. Nadalje, koalicijski partneri, HSLS, HNS i SDSS, navodno su za sastanak s premijerom zakazan za danas pripremili zajednički stav da će inzistirati na ostavci Martine Dalić.

Svih tih okolnosti su premijer Plenkvović i njegova dojučerašnja prva suradnica Martina Dalić bili svjesni kada su u nedjelju razgovarali o daljnjim koracima. Njih dvoje usuglasili su svoje izjave.

Prilikom objave odluke o ostavci, premijer je 15 minuta objašnjavao kontekst pisanja zakona o izvanrednoj upravi i ambiciji da se restrukturiranjem Agrokora spasi hrvatsko gospodarstvo, te je naglasio da je ministrica Dalić u tom poslu dala svoj veliki doprinos i rekao da mu je “žao što potpredsjednica napušta Vladu”.

Most je sve znao

Podsjetio je na teško stanje u Agrokoru nakon što im je agencija Moody’s smanjila kreditni rejting: “Niti jednim svojim potezom nismo dopustili da pridonesemo stvaranju atmosfere krize, panike, kaosa, širih problema za gospodarski i financijski sustav.

Kao odgovorna Vlada, zajedno s tadašnjim koalicijskim partnerom Mostom, koji je bio u potpunosti informiran o svim aktivnostima, iako danas tvrde da to nije tako, angažirani su i stručnjaci izvan sustava državne uprave koji imaju specifična znanja i koji su mogli pomoći Vladi da se pripremi za izbjegavanje najneugodnijeg scenarija, što bi bio niz stečajeva ne samo Agrokora, nego i brojnih drugih kompanija koje su s njima povezane. To je bit i okolnost koju svi trebamo imati na umu”, rekao je Plenković i pojasnio kako je došlo do angažiranja konzultanata koji su, prema otkriću Indexa, sudjelovali u kreiranju zakona.

“U takvim okolnostima potpredsjednica Vlade je konzultirala ljude koji su u kratkom roku mogli pomoći s ekspertizom koja se objektivno nije mogla naći unutar sustava državne uprave. Bila je izvanredna kriza. To je važno da svi komentatori uvaže i shvate. U takvim kratkim rokovima pripremljen je Zakon o izvanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja za RH. Taj zakon donesen je doslovno u zadnji trenutak.

U tjednu prije Uskrsa 2017. krenuo je proces blokada računa Agrokora, dobavljači su prestali s isporukom Konzumu i drugim kompanijama unutar Agrokora. Kriza koja bi uslijedila značila bi loš scenarij za 50.000 zaposlenih, njihove obitelji i još 200.000 ljudi koji rade u kompanijama povezanim s Agrokorom. Sabor je usvojio zakon, a on je imao odredbu da se aktivira tek na zahtjev uprave društva koje to želi. Da nije bilo zahtjeva prema sudu, aktivacije zakona ne bi bilo”, rekao je Plenković.

Premijer je naglasio da je iz njegova kuta gledanja angažiranje međunarodnih konzultanata, koji su imenovali svoje podizvođače, bila odgovornost izabranih stranih savjetnika. Izrazio je žaljenje što nije bilo više vremena za postupnost, transparentnost pa “bismo izbjegli ove male sjene koje bacaju mrlju na izrazito, izrazito uspješan proces sprečavanja i prelijevanja krize u Agrokoru na gospodarski sustav”.

Put u recesiju

Martina Dalić ostavku daje, prema njezinim riječima, zbog percepcije javnosti, iako ona smatra da nije učinila ništa loše. “U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora, odjednom ispada da sam ja postala uteg Vladi, HDZ-u i demokratskoj većini. Ja to nikako ne želim biti. Ja sam dobila zadatak riješiti problem da propast Agrokora otvori ulazak u recesiju.

Taj dogovor bio je zadan koalicijskim sporazumom tadašnjih partnera HDZ-a i Mosta. Zadatak je proveden. Ja bih rekla da je velika sreća svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovom procesu da ih nije dopao ovaj zadatak, stoga mislim da im valja zapaliti svijeću na Kamenitim vratima”, rekla je Dalić i poručila da je važno otkriti tko je objavio mailove:

“Važno je otkriti tko je objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade. Nisam učinila ništa krivo ili, ne daj bože, nezakonito. Percepcija, a znamo svi da je u politici najvažnija percepcija, rezultirala je time da koalicijski partneri HDZ-u, premijeru i Vladi iskazuju nezadovoljstvo. Ja taj slom nisam izazvala, ali sam učinila sve da zaposleni, dobavljači i hrvatsko gospodarstvo dobiju što traže.”

Tko će naslijediti Martinu Dalić na čelu Ministarstva gospodarstva, nije poznato. Prema informacijama iz Vlade, za sada se još ne nazire osoba koja bi mogla naslijediti M. Dalić u Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:53