KRIVA PROCJENA?

DRASTIČNO SKOČILA CIJENA OBNOVE 'KOCKICE' Ministarstvo će potrošiti čak 12 milijuna kuna više, raspitali smo se zašto

 Elvir Tabaković / CROPIX

Nigdje se tako dobro ne vidi koliko je život poskupio kao na primjeru poznate Kockice, zgrade u kojoj je, između ostalih, svoje sjedište pronašlo i Ministarstvo mora, prometa, infrastrukture i veza.

Upravo je to ministarstvo u lipnju ove godine raspisalo natječaj za njezinu obnovu pod nazivom “Sanacija ovojnice poslovnog objekta Kockica”, i to s procijenjenom vrijednosti nabave koja je iznosila 15 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 18,7 milijuna kuna s tim porezom.

Natječaj je izazvao interes domaćih tvrtki, a u konačnici je Ministarstvo, nakon završetka tendera, zaprimilo ukupno tri ponude, od kojih doslovno nijedna nije bila u okvirima vrijednosti koju je na tenderu komunicirala ova institucija.

Vrijednost nabave

Dapače, odstupanja od cijena bila su tolika da je najjeftinija ponuda u iznosu od 31,1 milijun kuna s PDV-om procijenjenu vrijednost nabave premašila za 66 posto, srednja ponuda, tvrtke Rudan d.o.o, iznosila je 41,3 milijuna kuna i bila je 120 posto skuplja od predviđenog, a najskuplju je ponudu, u iznosu od 51 milijun kuna, predala zajednica ponuditelja Mešić.com i tvrtka KFK Tehnika, premašivši predviđeni iznos troškova za 170 posto.

Posao je na kraju odnijela najjeftinija ponuda, ona osječke tvrtke Solium, registrirane za proizvodnju panela i stolarije, a iako se tvrtka Rudan zbog te odluke žalila Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, žalba je ocijenjena kao neosnovana te je u petak u Narodnim novinama objavljena obavijest o dodjeli ugovora.

Ono što je natječajnim procesom ostalo neodgovoreno jest kako se mogla dogoditi toliko velika pogreška u procjeni vrijednosti ove javne nabave, posebno s obzirom na to da su se radovi na Kockici mjesecima prije najavljivali u raznim medijima, a ministar Oleg Butković navodio je kao iznos investicije svotu od 20 milijuna kuna.

Osim toga, na taj je iznos vrijednost obnove zgrade procijenjena još 2014. godine, u mandatu SDP-ova ministra Siniše Hajdaša Dončića, u čije je vrijeme također bio raspisan natječaj za obnovu Kockice te sklopljen ugovor s tvrtkom Reflex, vrijedan 20,7 milijuna kuna.

Iako je ugovor bio sklopljen, do tog posla na kraju nikad nije došlo te je ugovor bio raskinut, ali je u detalje novog natječaja jednostavno prepisana stara procjena vrijednosti radova koji su, tvrde u Ministarstvu, u međuvremenu znatno poskupjeli.

“Procijenjena vrijednost nabave određena je na temelju projektantskih cijena. Prvi projekt energetske obnove poslovnog objekta Kockica izrađen je 2014. godine za tvrtku Reflex Zagreb koja je s Ministarstvom i APN-om potpisala Ugovor o energetskom učinku. Procjena investicije je izrađena na temelju ugovorenih cijena s tvrtkom Reflex Zagreb, koja je u tom nadmetanju ponudila svoja tehnička rješenja. U novom postupku javne nabave ponuditelji su nudili svoja tehnička rješenja, koja su različita od onih tvrtke Reflex Zagreb, što je djelomičan razlog za povećanje cijene. Osim toga, razlog za povećanje cijene je povećanje cijene rada i materijala koje je nastupilo na tržištu u periodu od izrade projekta do provedenog postupka javne nabave za sanaciju ovojnice Kockice”, stoji u službenom odgovoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Fasadna bravarija

Na pitanje u kojem je dijelu procjene došlo do najvećih odstupanja u cijeni, iz Ministarstva poručuju da se to odnosi na fasadnu bravariju, koja čini glavninu investicije, a koja je, u odnosu na procjene projektanata, u odabranoj ponudi veća za 8,5, a u preostalima za 13,5, odnosno za 15 milijuna kuna.

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene u građevinarstvu u 2018. godini doista jesu poskupjele u odnosu na 2014., ali ipak ne toliko koliko to ispada na primjeru Kockice.

Konkretno, proizvođačke cijene građevnog materijala u ovoj su godini u odnosu na razdoblje prije četiri godine skuplje 1,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:00