KRIZA U KLJUČNOJ KOMPANIJI

DRUGI ČOVJEK RUSKOG SBERBANKA OTKRIO PLANOVE ZA AGROKOR 'Zahtijevamo operativnu kontrolu, čim riješimo pitanje likvidnosti, kreće restrukturiranje'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2017. u 13:01

Srđan Vrančić / Hanza Media, Boris Kovačev / Hanza Media

Sberbank i drugi glavni vjerovnici hrvatskog koncerna Agrokora naći će se kako bi razmotrili postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tijela Agrokora, izjavio je za agenciju Bloomberg Maksim Poletajev, prvi zamjenik direktora Sberbanka.

Vjerovnici zahtijevaju kontrolu trenutnih operacija i žele dobiti mogućnost 'promptno reagirati na promjene'.

- Želimo napraviti strukturu unutar zakonskih okvira, a koja bi zadovoljila glavne vjerovnike, pojasnio je Poletajev.

Glavni dioničari potvrdili su da su spremni razgovarati o prijedlozima, navodi Bloomberg.

- Ne želimo preuzeti kompaniju i tu opciju uopće ne razmatramo, izjavio je Poletajev.

Bloomberg nadalje izvještava da Sberbank i ostali glavni vjerovnici pripremaju plan za likvidnost Agrokora u sljedeća tri mjeseca, koji bi trebao biti odobren do utorka.

- Još ne mogu procijeniti koliko će dodatnog novca biti potrebno, ali pretpostavljam da bi cifra mogla biti značajno smanjena nakon razgovora s glavnim dobavljačima i kreditorima, rekao je Poletajev.

Sberbank je angažirao uglednu revizorsku kuću Deloitte kako bi dala svoju procjenu poslovnog plana koji se priprema, ali i procjenu svake operativne kompanije unutar koncerna kao i grupe u cjelini.

- Želimo shvatiti zašto je kompanija s tako stabilnim rezultatima i rastom koji je imala u prošlosti dovedena u krizu likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala problema s dobavljačima, kazao je Poletajev.

- Najhitniji problem je likvidnost, a čim ga riješimo, Sberbank će biti spreman razmotriti mogućnost dugoročnog restrukturiranja duga Agrokor grupe, dodao je ruski bankar.

- Vjerojatno će biti razumno prodati neku imovinu koja nije dio temeljnog biznisa i istovremeno krenuti u potragu za investitorom s velikim iskustvom u industriji, koji bi bio prihvatljiv vjerovnicima kao i trenutnim dioničarima. Sberbank je spreman biti Agrokorov savjetnik u toj potrazi, zaključio je Poletajev.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo