PET PUTA MANJE OD LUKSEMBURGA

Drugi smo u regiji: Godišnje obitelj za život troši 11.500 eura

U usporedbi s nama u regiji na život više troše jedino kućanstva u susjednoj Sloveniji
 Andrija Lučić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska je samom u vrhu zemalja istočne Europe prema ukupnim izdacima za potrošnju. Usporedba potrošnje između Hrvatske i 30 europskih zemalja u 2005. godini, koju je napravio Državni zavod za statistiku, pokazuje kako je naše prosječno kućanstvo godišnje potrošilo 11.500 eura za hranu, piće, stanovanje, zdravstvo, prijevoz, kulturu, obrazovanje i odlaske u restorane.

Iako su prosječni izdaci hrvatskog kućanstva bili primjerice čak pet puta manji od onih koje je imala obitelj u Luksemburgu, Hrvatska je ispred svih zemalja istočne Europu - manje, i to znatno nego kod nas, bili su troškovi u Rumunjskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Turskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Estoniji.

Ispred nas su, osim svih zapadnoeuropskih zemalja, i Slovenci - njihovo kućanstvo prije pet godina imalo je izdatke od 17.738 eura. No, daleko više na stan, hranu, zdravstvo potrošili su, primjerice, Nijemci, Francuzi, Talijani.

Najjeftinije na Malti

Hrvatima najviše novca odlazi za stanovanje i komunalije. Gotovo trećina svih troškova kućanstva odlazi za stan, struju, vodu... Od svih troškova trećina na stanovanje odlazi i Nijemcima, Talijanima, Šveđanima i Britancima.

Znatno manje od toga za stanovanje troše Makedonci, Rumunji... Više novca za stanovanje od nas troše Poljaci, Slovaci, Bugari. Najmanje troškove za stan i komunalije, pak, imaju kućanstva na Malti. U troškove stanovanja u Hrvatskoj uračunati su i troškovi najma stana te oni koje bi naši građani plaćali da je stan u kojem žive u njihovu vlasništvu. Naime, većina stanovnika europskih zemalja plaća najam za stan. Stoga su takvi troškovi morali biti uračunati i kod nas kako bi se mogli uspoređivati s onima u drugim europskim zemljama.

Pri samom vrhu naših troškova su i oni za hranu i bezalkoholna pića, a usporedna pokazuje kako od nas više troše Bugari, Litvanci, Rumunji i Makedonci. Kućanstvima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, troškovi za hranu i piće su dvostuko manji nego u Hrvatskoj, a u Velikoj Britaniji i Luksemburgu su čak i trostruko manji.

Najmanje za obrazovanje

Po troškovima za plaćanje zdravstvenih usluga koje ne pokriva osiguranje smo pri samom dnu. Manje od nas izdvajaju jedino u Sloveniji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Nismo skloni niti odlasku u restorane, troškovi za to su među najmanjima u Europi. Definitivno najmanje novca u ukupnim troškovima kućanstava čine oni za obrazovanje - recimo, 10 puta su manji nego za odjeću i obuću.

Nezaposleni najviše troše na alkohol

Prema podacima DZS-a koji govore o distribuciji izdataka za pojedine troškove kućanstva, vidljivo je da umirovljenicima najviše novca odlazi na hranu i stanovanje, nezaposlenima na alkohol, ali i na hranu i bezalkoholna pića, a zaposlenima na odjeću i obuću te zdravstvo. I umirovljenicima u Bugarskoj, Slovačkoj, Estoniji, Sloveniji, Španjskoj, Britaniji, Češkoj najviši su troškovi upravo za stanovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:31