BIVŠA VOJARNA

DRŽAVA CRKVI DAROVALA 6,5 MILIJUNA KUNA VRIJEDNO ZEMLJIŠTE Biskup: 'Gradit ćemo prvo svetište za hrvatskog sveca'

 
Goran Marić i biskup Hozjak
 Podravski.hr

KRIŽEVCI - Ministar državne imovine Goran Marić i biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak potpisali su u četvrtak u Križevcima Ugovor o darivanju zemljišta na prostoru bivše vojarne, na kojem se planira graditi svetište svetog Marka Križevčanina, nebeskog zaštitnika grada Križevaca i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Radi se o zemljištu površine 27 tisuća metara četvornih, vrijednog oko 6,5 milijuna kuna.

Biskup Huzjak tom je prigodom napomenuo kako Hrvati imaju tri sveca, ali nijedan u Hrvatskoj nema svoje svetište.

"Veselim se što se to događa ovdje. To je, možda, mali događaj, potpis jednog ugovora, ali sve velike stvari u povijesti Crkve i u povijesti naroda, osobito u vjerničkoj i kulturnoj povijesti, događale su se od malih stvari, pa je sve došlo do velikih stvari", rekao je.

Dodao je kako je danas otvorena mogućnost za realizaciju plana o gradnji svetišta svetog Marka Križevčanina što on, naglasio je, kao svetac te Crkva u hrvatskom narodu i zaslužuje da bi se mogli razvijati.

"Ne samo u vjerničkom smislu, jer svetište nije samo mjesto gdje ljudi hodočaste, nego i magnet koji privlači puno toga oko sebe i omogućuje da se i druge stvari razvijaju. Ovo danas je početak jedne lijepe priče koja ima i crkveno i nacionalno značenje", istaknuo je Huzjak.

Ministar Marić kazao je kako ga posebno veseli što je ovim današnjim činom stvorena pretpostavka za izgradnju svetišta čovjeku posebne nadarenosti za opće i zajedničke vrijednosti kršćanske vjere i kulture.

"Ovime se ispravlja, jednim dijelom, nepravda prema Katoličkoj crkvi koju je učinio komunistički režim, a nas povijest obvezuje i više od ugovora. Ovo smatram iskorakom da se za ovu vrijednost umanji obveza RH prema Biskupiji za oduzetu imovinu u vrijeme komunističkog režima, ali i za izgradnju svetišta koje će, nadam se, biti mjesto susreta bliskih ljudi. Sretan sam što će moj ministarski mandat trajati i upotpuniti ovakvi ugovori i ovakva rješenja", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:26