APSURD

DRŽAVA IM PLATILA STUDIJ, A SADA IM NE DA LICENCE ZA POSAO! 'Osjećam se jadno, necijenjeno, namagarčeno, tržište nas traži, a za nas nema budućnosti'

 
Studentice ispred Medicinskog fakulteta u Osijeku
 Emica Elvedji / CROPIX

Novi slučaj generacije studenata upisane na zahtjevan studij iz zdravstva pokazuje svu apsurdnost regulativnog sustava. Diploma u Hrvatskoj priznatog diplomskog sveučilišnog studija medicinsko-laboratorijske dijagnostike netom završenim mladim stručnjacima u ovome trenutku ne znači ništa.

Mladi s diplomom oglasili su se u očaju jer su potrošili pet godina studiranja na javnom Medicinskom fakultetu u Osijeku, a sada nemaju mogućnost doći do licence bez koje se ne mogu zaposliti. Problem je, uvjerili su se, u birokraciji. Njihov preddiplomski studij (dvogodišnji, od uvođenja bolonje trogodišnji) postoji od 1962., a tek odnedavno u Osijeku i Rijeci pokrenut je diplomski sveučilišni studij kao dvogodišnja nadogradnja.

Regulacija statusa

Prva generacija na diplomski studij upisana je u akademskoj godini 2013./14., a studij je završila u kraćem roku nego što je nadležnim institucijama potrebno da reguliraju status diplome na tržištu. Magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike, s najvišim mogućim akademskim stupnjem u struci, još nisu izrijekom navedeni u Zakonu o djelatnostima u zdravstvu. Riječ je o stručnjacima, tvrde upućeni, koji su kompetentni zaokružiti čitav tehnološki proces u laboratoriju, zbog čega bi ih liječnici rado vidjeli u svojim timovima.

- Osjećam se jadno, necijenjeno, namagarčeno, idiotski. Naš diplomski studij je odobren, prošao je reakreditaciju, tržište nas treba, ali država koja je mnogima od nas platila čitav studij, očito ne mari. U ovome trenutku za nas nekoliko stotina u Hrvatskoj nema radnog mjesta, nema budućnosti - priča 25-godišnja magistrica iz Osijeka (podaci poznati redakciji) koja sa skupinom kolega posljednjih tjedana kuca na sva moguća vrata.

Pisali su i žalili se relevantnim institucijama: Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu obrazovanja, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika. U Komori navode da u ovoj djelatnosti najvišu razinu obrazovanja stječu upravo magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike koji izrijekom još nisu navedeni u Zakonu o djelatnostima u zdravstvu jer je zakon donesen prije šest godina - u vrijeme kada ove razine obrazovanja nije bilo. Traže hitan sastanak s ravnateljem Zavoda za zapošljavanje.

Izmjena zakona

U Zavodu za zapošljavanje studentima su 19. listopada odgovorili da nisu nadležni za zakonsku regulativu vezanu uz pojedino zanimanje, uvjete stažiranja i odrađivanje stručnih ispita i uputili ih u Ministarstvo zdravstva.

Uprava za visoko obrazovanje Ministarstva obrazovanja izrazila je 9. listopada žaljenje zbog problema, objasnila zašto ne može djelovati te ih uputila Ministarstvu zdravstva.

U Ministarstvo zdravstva - koje su u lipnju direktno pitali zašto im je omogućeno upisivanje na studij, a kao završenim magistrima nije moguće zapošljavanje, odgovor dobivaju od ministra Milana Kujundžića 30. lipnja. U njemu stoji da je Zakon o djelatnostima u zdravstvu propisao temeljnu obrazovnu razinu kao stručni preddiplomski studij.

“Štoviše, stručni preddiplomski studij nema mogućnost nastavljanja studija kojim se stječe naziv magistar medicinsko-laboratorijske dijagnostike”, stoji u odgovoru ministra, koji očito ne priznaje da postoji i nadogradnja studija na diplomskoj razini, no napominje “da će prilikom sljedeće izmjene Zakona o djelatnostima u zdravstvu razmotriti njihovu obrazovnu razinu”. Ne navodi kada.

Bačen novac

Zagreb, 061017.
Nacionalna i sveucilisna knjiznica.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak sudjelovala jee na svecanoj promociji odgojitelja, ucitelja i strucnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika. U zvanje mentora i savjetnika promovirano je  615 odgojnoobrazovnih radnika iz predskolskih ustanova, osnovnih i srednjih skola, ucenickih domova, glazbenih i plesnih skola.
Na fotografiji: Blazenka Divjak.
Foto: Davor Pongrcic / CROPIX
Davor Pongrcic / CROPIX
Ministrica Blaženka Divjak

Nitko, dakle, ne rješava problem sa zapošljavanjem stručnjaka s najvišom razinom diplome u svojoj struci.

- Paradoks leži u tome da je ovaj stupanj obrazovanja omogućilo Ministarstvo znanosti i plaćalo studij studentima koji sada nisu zaposleni. Drugim riječima, Ministarstvo je bacilo novac - zaključuju studenti.

Rezultat je da im nakon završetka diplomskog studija medicinsko-laboratorijske dijagnostike Hrvatski zavod za zapošljavanje nije odobrio stručno osposobljavanje. U ovome trenutku, naime, u Hrvatskoj ne postoji natječaj za navedene magistre, a na temelju prethodne prvostupničke diplome ne mogu pristupiti stručnom osposobljavanju u trajanju od godine dana. Bez osposobljavanja ne mogu dobiti licencu za rad.

- Budući da natječaj za magistre ne postoji, prijavila sam se na natječaje za prvostupnike. Odbijena sam. Ako ne odstažiram, nikada neću dobiti posao. Sve je to ironično i graniči s nemogućim, ali u Lijepoj našoj očito je sve moguće. Moj je studij priznat, moje studiranje financirala je država, a sada sam na burzi kao da nemam ništa i ne mogu nigdje. Ironično, čekam da se Sabor sastane i donese novi zakon... - govori jedna od magistrica, od lipnja prijavljena na burzu.

Ministarstvo kasni

U drugome primjeru, studentica u statusu izvanredne plaćala je studijsku godinu 9240 kuna. Studij su financijski pomagali roditelji. Novac je uložen, ali diploma je bez funkcije.

- Sve je u redu s njihovim studijem, on jest priznat, ali novom odlukom Zavoda za zapošljavanje magistrima medicinske laboratorijske dijagnostike nije omogućeno stažiranje. Ministarstvo zdravstva kasni s novim zakonom o profesijama u zdravstvu, što bi ovoj struci riješilo problem - objašnjava voditeljica studija na osječkom Medicinskom fakultetu Ljubica Glavaš Obrovac. Ministrica Blaženka Divjak u izjavi za Jutarnji apelira: - Pozivam sve odgovorne da što hitnije sjednu za stol i nađu rješenje kako bi zaustavili najavljeni odlazak mladih i iskoristili njihove potencijale za razvoj Hrvatske.

Službene reakcije Ministarstva zdravstva nema - ne odgovaraju na upit od petka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:03