MJEŠTANI OGORČENI

DRŽAVA PRIREDILA NEUGODNO IZNENAĐENJE 'Poplava mi je sve uništila, a dobila sam 4,49 kuna odštete!'

Ne pada mi na pamet ići dizati te novce, neka ih vrate nazad u državni proračun, poručila je ogorčena baka Biljana Gajić
 Soldo/CROPIX

Ma šta da vam pričam. Nakon svega što nas je pogodilo oni meni pošalju isplatnicu na kojoj piše da mi Vlada daje 4,49 kuna kao naknadu štete za elementarnu nepogodu. Kad mi je iz općine došao taj papir, bila sam toliko bijesna da sam nazvala sve brojeve u općini, ali nitko mi se nije javljao ni na onaj koji su naveli da nazovemo za informacije o odšteti. Valjda ni oni nisu znali što da nam kažu.”

Nevjerojatan šok

Ovim riječima Biljana Gajić iz Račinovaca jučer nam je pokušala opisati šok koji su doživjeli mnogi stanovnici poplavljenih sela županjske Posavine kojima je iz njihovih općina stigla potvrda s obavijesti da će im biti uplaćen određen novčani iznos “za pretrpljenu štetu od elementarne nepogode” od Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Slavna rekorderka

U danu kada je pratila vijesti o posjetu Kolinde Grabar-Kitarović upravo njihovim poplavljenim područjima Biljana nam je rekla da bi vrlo rado predsjednici ispričala sve što joj je na duši nakon svih strahota koje su joj se dogodile nakon poplave.

- Rekla bih joj puno toga, ali što je ona kriva. Jedino što znam je da bi me bilo sramota pokazati joj ovu isplatnicu od 4,49 kuna. Ne pada mi na pamet ići dizati te novce i najbolje bi bilo da se vrate u proračun - priča nam ogorčena Biljana dok u svom dvorištu komentira ove uplatnice sa 83-godišnjom bakom Emilijom Maroševac koja je dobila ipak malo više - 6,47 kuna i upućuje nas na svoju “komšinicu” Olgicu koja je neslavna rekorderka u iznozu odštete. Stigla joj je isplatnica od 1,35 kuna.

- Izračunajte sami koliko je to lipa po komadu za sve moje šljive, kokoši i ostalu živad koju smo prijavili kao štetu - rekla nam je Olgica Zrinski.

Jakša Šestić, načelnik Općine Račinovci, jučer nije odgovarao na naše pozive jer je, kažu u Općini, bio zauzet posjetom predsjednice. Slično se dogodilo i Hrvoju Luciću, načelniku Općine Gunja. No, u njegovoj općini doznajemo da je bilo sličnih slučajeva s odšetom manjom od 10 kuna.

- Po ovoj odluci Vlade, općina Gunja je dobila 1,536.981 kunu, od čega na građevinske štete otpada 832.000 kuna, a fizičkim osobama za štete u poljoprivredi 683.983 kune. Fizičke osobe dobivaju četiri posto od štete koju su prijavile, što znači da se na prijavljenih 1000 kuna dobije 40 kuna - pojašnjeno nam je u Općini Gunja.

Reagiranje ministra

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer je rekao da je Ministarstvo u 2014. za štete nastale na poljoprivrednim kulturama isplatilo oko 38 milijuna kuna.

- Iznosi o kojima se zadnjih dana govori odnose se na isplatu Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koja je išla na osnovi širokih popisa šteta županijskih povjerenstava, i to nema veze sa štetama u poljoprivredi. Poljoprivrednici i OPG-ovi na poplavljenim područjima su obeštećeni - rekao je Jakovina.

Najmanja odšteta od 1,35 kuna

Biljana Gajić iz Račinovaca pokazuje obavijes t koju je primila o obeštećenju od 4,49 kuna za štete od poplava.

Inače, njezina susjeda Olgica drži rekord s dodijeljenom odštetom od 1,35 kuna. Ogorčene su na državu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:39