VELIKI NOVAC

Država zaradila 600 milijuna na legalizaciji

Najbolji su Vukovar, Dubrovnik, Rovinj i Virovitica, a na dnu liste su županije: Sisačka, Karlovačka i Vukovarska
 CROPIX

Od gotovo 830 tisuća zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata gradovi i županije do sada su riješili manje od trećine - oko 250 tisuća.

Premda podaci iz Registra o broju riješenih zahtjeva pokazuju kako su do jučer riješena samo 177.644 predmeta, odnosno 21,5 posto, u resornom ministarstvu tvrde da je situacija ipak puno bolja.

- Nakon što nadležni uredi za legalizaciju, koji su osnovani u 33 grada i 20 županija, završe svoj posao i pošalju rješenja u one općine i gradove gdje se nalazi nelegalni objekt, ono postaje pravomoćno tek kad se plati naknada za legalizaciju i sve bude objavljeno na oglasnoj ploči. I tek takvi predmeti kad je sve gotovo i plaćeno u Registru se mogu voditi kao riješeni.

Gradovi zabušanti

Budući da je rok za plaćanje 30 dana od izdavanja rješenja te još 15 dana za objavu na oglasnoj ploči, podaci koje vidite u Registru malo odudaraju od stvarnog stanja, koje je zadovoljavajuće. Obrađenih je predmeta do sada oko 250 tisuća - objašnjavaju u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Od naknada za legalizaciju do sada je, doznajemo u Ministarstvu, naplaćeno oko 600 milijuna kuna. Polovica tog iznosa slila se u državni proračun i taj novac ide za saniranje štete od poplava, a ostatak je otišao jedinicama lokalne samouprave - 180 milijuna u lokalne komunalne proračune, a 120 za rad Ureda koji se bave legalizacijom.

U Ministarstvu priznaju da još uvijek ima županija i gradova koji nisu previše ažurni u rješavanju zahtjeva iako tvrde da su generalno zadovoljni cijelim poslom legalizacije.

- Dvije trećine ureda radi odličan posao i drže normu koju su dogovorili s Ministarstvom. Nekima je trebalo duže da se pokrenu i organiziraju, ali ipak je i kod njih krenulo. Najbolji primjer je Sisak, koji je samo u zadnjih mjesec dana riješio sigurno dva posto predmeta, što je velik pomak u odnosu na ranije. Isto tako se ubrzala i Velika Gorica - kaže naš sugovornik iz Ministarstva graditeljstva. Ipak, još uvijek ima onih koji zabušavaju, a u Ministarstvu priznaju kako i dalje nisu zadovoljni poslom koji odrađuju županije Sisačko moslavčka, Karlovačka, Vukovarsko-srijemska, Koprivnička, Brodsko-posavska, grad Osijek...

U Osijeku međutim tvrde kako nema nikakvog razloga da ih se proziva jer su, tvrdi pročelnik Dražen Slunjski, riješili višestruko više predmeta nego što pokazuje Registar po kojem je to samo 9,83 posto.

U visokoj fazi

- Od 12.510 zahtjeva do sada smo obradili ili je u visokoj fazi rješavanja oko 6000 zahtjeva - tvrdi Slunjski. Registar pokazuje da su najbolji u rješavanju zahtjeva za legalizaciju gradovi Vukovar i Dubrovnik, koji su riješili više od 50 posto zahtjeva, te Rovinj i Virovitica sa više od 40 posto, a na dnu liste su županije Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Vukovarsko-srijemska te gradovi Osijek i Sisak. Sisačka županija je od 19.085 zahtjeva do kraja riješila, a to znači i naplatila naknadu za legalizaciju, svega 7,49 posto predmeta ili njih 1430. U Karlovačkoj je taj postotak 8,35.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:06