DVIJE STRANKE BEZ ZAMJERKE

DRŽAVNA REVIZIJA U STRANKAMA: TKO JE SVE KRŠIO PROPISE? Bandiću uvjetno mišljenje, Živom zidu 'ukor' jer nema propisane poslovne knjige

 
Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske
 Željko Tutnjević / Hanza Media

Revizijom je utvrđeno da pojedine političke stranke (BDSH, Duspara Mirko-NL, HSS, Stranka rada i solidarnosti, Živi zid) nisu sastavile temeljne financijske izvještaje na propisan način i da podaci iskazani u financijskim izvještajima nisu točni i istiniti te istovjetni podacima evidentiranim u poslovnim knjigama. Zbog navedenog, financijski izvještaji ne pružaju objektivnu i realnu sliku financijskog položaja, navodi se u nalazu Državne revizije koja je jučer objavila izvješća za 2016. godinu.

Financijskom revizijom obuhvaćeno je 35 političkih stranaka, osam nezavisnih zastupnika i tri člana predstavničkih tijela lokalnih jedinica. Revizija nije imala zamjerki na poslovanje dvije najveće stranke, HDZ-a i SDP-a, kojima je dala bezuvjetno mišljenje. Revizija je političkim strankama dala ukupno 22 bezuvjetna mišljenja, 12 uvjetnih te jedno nepovoljno mišljenje koje je dobila Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske. Uvjetno mišljenje Državne revizije dobili su, među ostalim, Bandić Milan 365 (Stranka rada i solidarnosti), HSS, HSLS, HSU, SDSS i Živi zid. Revizija je nadalje uvjetno mišljenje dala sedam izvanparlamentarnih stranaka kao što su: BUZ, Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske, Nezavisna lista (Duspara Mirko), Hrvatska čista stranka prava, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatski laburisti, Stranka rada (Laburisti) te Nezavisna lista Stipe Petrina. Stranke su uvjetno mišljenje dobile zbog niza nepravilnosti, a kod najvećeg broja utvrđeno je da se nisu pridržavale preporuka revizije za 2015. godinu, potom planiranja i računovodstvenog poslovanja.

“Utvrđeno je da podaci koje su pojedine političke stranke (Laburisti, Stranka rada i solidarnosti), iskazale u Izvještaju o prihodima i rashodima neprofitnih organizacija i evidentirale u poslovnim knjigama nisu istovjetni podacima iskazanim u Financijskom izvještaju o financiranju promidžbe. Nepravilnosti su također utvrđene kod deset političkih stranaka, a odnose se na ustrojavanje i vođenje poslovnih knjiga.

“Utvrđeno je da je jedna politička stranka (Duspara Mirko-NL) vodila poslovne knjige u 2016. prema propisima koje određuje računovodstvo poduzetnika, a jedna politička stranka (Živi zid) nema uvezene i potpisane poslovne knjige kao ni zaštićene elektroničkim potpisom”, navodi se u izvješću revizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:42