VELIKA AKCIJA

DRŽAVNI INSPEKTORI UPALI NA ZELENU TRŽNICU U ZAGREBU Ispitivali su odakle dolazi hrana koja završi na našim tanjurima: 'Našli smo dosta nedostataka'

Arhiva
 CROPIX

Čak 38 državnih inspektora u pratnji policije rano jutros upalo je na zagrebačku zelenu tržnicu, javlja Nova TV. Češljali su sve – odakle dolazi hrana koja završi na našim tanjurima pa do toga kako se na tržnici odvaja otpad.

Čim su inspektori ušli u jedan od boksova i pitali tko je odgovorna osoba, nastala je konfuzna situacija. Muškarac kojega su ondje zatekli kazao je da po osobnu iskaznicu mora u - automobil. Drugi, pak, tvrdi kako "nije tu zaposlen", nego "je sve od prijatelja". "A imamo šefa koji će doći poslije, koji... ja sam njegov prijatelj", dodaje. Dok je inspektorica popisivala robu, jedna od zatečenih osoba u boksu je nestala. Drugi muškarac nestaje jer, kako je objašnjeno inspektorici - ne radi tu. Nije dao ni svoju osobnu iskaznicu iako je to od njega zatraženo. Inspektorica zahtijeva da ga se pozove natrag kako ne bi zvala policiju.

Nakon poziva kolege, muškarac se vratio. Na ponovno traženje osobne iskaznice kaže kako ju je dao i ostavio. I onda druga priča... Tvrdi kako je došao popiti kavu s prijateljem i da ne pomaže u poslu. Inspektori su od uzeli podatke i poslali u provjeru...

Pune ruke posla imala je i inspektorica za zaštitu okoliša. "Ovo je ogromna količina nepropisno odloženog otpada", govori inspektorica. Kazne za to idu i do 300.000 kuna za pravne osobe. "Ovo je sve pomiješano. I drvo i plastika i papir...", dodaje inspektorica dok obilazi i fotografira ono što je zatekla. "Tu su veliki problemi, znači - ne odvaja se. Neispravni su kontejneri. Dat ćemo vrlo kratak rok otklanjanja. I naravno, doći ćemo u kontrolu izvršenja rješenja", najavljuje Robert Kober iz Državnog inspektorata.

Kontroliralo se i podrijetlo robe - odakle dolaze paprike, lubenice, grožđe i ostala hrana. "Našli smo dosta nedostataka u smislu da pojedini proizvodi nemaju uopće deklaracije", kazali su inspektori. Osamdeset posto zatečene hrane je iz Hrvatske. No, 20 posto je bilo problematično. Trebalo je utvrditi podrijetlo. "Što nećemo utvrditi, ide trenutna zabrana stavljanja na tržište dok se ne utvrdi", objašnjava Kober.

Reporterka Nove TV javlja kako se inspektori nisu nadali da će zateći toliko toga u sedam sati, koliko je trajala njihova akcija.

"Naime, utvrđeno je 55 nepravilnosti, podneseno 20 optužnih prijedloga, tri prekršajna naloga, na licu mjesta je izrečeno sedam novčanih kazni. Izdano je i 37 rješenja za otklanjanje nedostataka. Ovo zadnje je, recimo, kao prilika za popravni. Jedan gospodin je odšetao iz boksa... Uzeti su podaci svih zatečenih koji su sada u provjeri i u srijedu će se znati je li bilo i koliko radnika na crno. U svakom slučaju, u inspektoratu kažu da se ovakve akcije mogu očekivati po cijeloj zemlji. I naravno, tu ide svih pet inspekcija - od tržišne preko sanitarne do okolišne. Svi upadaju u isto vrijeme", javlja novinarka Sanja Vištica.

Kaže kako je otpad ondje veliki problem. "To zaista izgleda grozno. Ne očekujete baš takve prizore u dvorištu tržnice koja je pod Holdingom", navodi reporterka Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:18