SPORNE SPECIFIKACIJE

DRŽAVNI SLUŽBENICI NE VOLE SAMO DOBRE AUTOMOBILE, NEGO I LAPTOPE? Žele nabaviti 37 računala, stručnjacima su u oko upali interesantni detalji

 
 Profimedia, screenshot

Nisu državna i javna uprava koncentrirani isključivo na dobre automobile već, čini se, vole i dobra računala.

Barem tako ovih dana na društvenim mrežama upozoravaju neki stručnjaci za informatiku koji su na stranicama Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu primijetili “neobičan” poziv na javno savjetovanje.

Riječ je o savjetovanju koje prethodi raspisivanju natječaja za nabavku 37 novih računala, i to za potrebe Ministarstva pravosuđa te Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Među njima, stručnjaci su detektirali specifikacije za dva tipa računala, točnije notebooka, koje su toliko detaljno raspisane da, upozoravaju, značajno sužavaju broj ponuđača koji mogu konkurirati s takvim tipom uređaja.

Najsporniji među njima, kaže nam jedan sugovornik koji je poželio ostati anoniman, označen je kao NB3-2, a po svemu sudeći odgovara računalu tipa Lenovo Notebook T480 S, čija se cijena na tržištu kreće oko 17 tisuća kuna, a s prihvatnom stanicom, koja je također dio ponude, dostiže skoro 20 tisuća kuna.

“Prva stvar koja je interesantna jest činjenica da se nabavlja samo jedno takvo računalo, što već u startu sugerira da je riječ o aparatu za konkretnu osobu, kao i specifikacijama koje su izrađene konkretno za taj aparat. A one su u najmanju ruku interesantne”, kaže naš sugovornik.

Upozorava kako je naručitelj u tehničkom opisu naveo da uz ovo računalo želi isporuku optičkog miša sa žicom, i to kabelom duljine najmanje jednog metra, što je poprilično zastarjelo s obzirom na to da većina računala danas dolazi s laserskim miševima.

Potom računalo mora biti iznimno lagano, do 1,4 kilograma, a zahtjev je i da ima proširivu memoriju, s početnih 16 GB do 24 GB.

“Malo notebooka danas ima proširivu memoriju, a ovdje je posebno čudno što je riječ o dosta jakom računalu, no zahtjev za proširenjem memorije je manji nego kod jednog drugog računala kojeg također naručuju, a koje je slabije”, kaže naš sugovornik.

To drugo računalo, kojih se nabavlja 20-ak komada, ima pak u dokumentaciji oznaku NB3-1, a kod njega su slične nelogičnosti.

“Propisana je standardna veličina displeja, ali s lošom rezolucijom od 1366x768, ali i jednim od najbržih diskova trenutno dostupnih na tržištu. Nejasno je kako će uopće biti moguće spojiti tako lošu rezoluciju s takvom jačinom računala”, pita se naš sugovornik i tvrdi kako vrlo vjerojatno nije riječ o pogreškama u specifikacijama, već “cakama” kojima se ograničava mogućnost izbora odnosno ponude. Natječajem će se nabavljati 1287 računala, pisača i skenera, a procijenjena vrijednost nije navedena. Kako su pojasnili iz Ureda za središnju javnu nabavu, specifikacije računala izrađene su temeljem zahtjeva i potreba korisnika, a pisali su ih članovi stručnog tima Ureda, među kojima i dvije osobe iz Ministarstva pravosuđa te jedna iz njihova Ureda. Napominju kako natječaj još nije objavljen već je njemu prethodilo savjetovanje, a u sklopu kojeg su pristigli upiti nekolicine gospodarskih subjekata u skladu s čijim prijedlozima će se specifikacije mijenjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:20