U SPOMEN BRANITELJIMA

DRŽAVNI VRH DANAS U OKUČANIMA Nazočit će svečanom obilježavanju 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.05.2018. u 09:10

Okucani,010517
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic i premijer Andrej Plenkovic sudjelovali su na komemoraciji u povodu obiljezavanja 22. obljetnice vojnoredarstvene operacije Bljesak u Okucanima. Na fotografiji: Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic i Premijer Andrej Plenkovic Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska obilježava 23. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak“, a na središnjoj svečanosti u Okučanima državni vrh nazočit će otkrivanju spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine“ u spomen hrvatskim braniteljima poginulima u akciji u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija.

 

Operacija "Bljesak" započela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

 

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

 

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

 

U njoj su po prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

 

Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

 

"Bljesak" je prethodio operaciji "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području države.

 

Otkrivanje spomenika "Kristalna kocka vedrine"

 

Na svečanosti u Okučanima sudjelovat će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

Program obilježavanja započet će u 7.30 sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH, a u Spomen parku hrvatskim vitezovima bit će izveden prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije (rad vojno-policijskih pasa) i Zapovjedništva specijalnih snaga (bliska borba), s početkom u 9 sati.

 

U Športskoj dvorani osnovne škole u 8.30 sati bit će svečano otvorene i športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UVDR Brodsko-posavske županije.

 

Središnja svečanost, na kojoj će biti otkriveno spomen-obilježje "Kristalne kocke vedrine“ u spomen poginulim braniteljima u VRO Bljesak, počinje u 9.30 sati.

 

Slijedi polaganje vijenac i paljenje svijeća, a državni će vrh položiti zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske.

 

U crkvi sv. Vida potom će biti služena sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

 

U Okučane će tijekom dana doći i maratonci društva Hrvatski sokol Nova Kapela-Batrina i Novska-Okučani te motoristi iz svih krajeva Hrvatske, sudionici „Moto-defilea Bljesak”.

 

Za posjetitelje će od 9 do 16 sati biti organiziran i Taktičko tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta "Kadet" i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo