5. SRPNJA

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO 'Epidemiološke mjere ćemo propisivati u hodu, surađujemo s HZJZ-om. Oni će dati upute za stranačke skupove'

 
Đuro Sessa
 Damjan Tadic / CROPIX

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u hodu će propisivati mjere kojih će se, zbog epidemije koronavirusa, sudionici izbora za Hrvatski sabor, raspisanih za 5. srpnja, morati pridržavati, najavio je u četvrtak predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

Potvrdio je da je DIP, zbog tih mjera, imao kontakte sa nadležnim zdravstvenim vlastima, odnosno HZJZ-om.

Objasnili smo im specifičnosti vezane za izbore, rekao je Sessa na konferenciji za novinare i najavio kako će se prve mjere, odnosno preporuke Povjerenstva odnositi na zaprimanje kandidatura i kasnije na sam izborni proces.

Kad je riječ o uputama za stranačke skupove, očekuje da će to dati HZJZ, "kao što daje za koncerte, šetnje po Jarunu...".

Nadzirat će ih, kaže, "oni koji i inače nadziru pridržavaju li se građani mjera koje u ovim okolnostima propisuju zdravstvene vlasti".

Osobe u samoizolaciji imaju pravo glasovati

Potvrdio je da osobe, koje će na izborni dan biti u samoizolaciji imaju pravo glasovati kao i svaka druga osoba koja (zbog zdravstvenih razloga) ne može, odnosno u ovom slučaju ne smije, doći na biračko mjesto.

"Njoj će, ako je blizu, doći dva člana biračkog odbora, glasovat će po proceduri predviđenoj za takav oblik glasovanja, uz mjere zaštite koje će DIP prepisati na preporuke HZJZ", rekao je Sessa.

"To je sve već, na neki način propisano, za neke druge vrste aktivnosti, pa ćemo se mi na to samo nasloniti", dodao je.

Nije htio nagađati koliko će takvih osoba biti na dan izbora. Pitanje je, kaže, koliko će ih uopće zatražiti da im se omogući glasovanje i hoće li birački odbor to moći ostvariti.

Preporuka je da se takve osobe najave barem tri dana ranije, kako bi se to moglo planirati, istaknuo je Sessa.

Mislilo se i na zaštitu 70 tisuća članova biračkih odbora, ali i birača. "Postoje državne zalihe zaštitnih sredstava, DIP se već obratio Vladi da se osiguraju", a kad je riječ o građanima, pozvao ih je da se štititi kao što rade i sada rade.

Sve je, kaže, jedonstavno ostvariti ako postoji dobra volja i malo zdravog razuma.

Predsjednik DIP-a potvrdno je odgovorio na upit očekuje li da će samo glasovanje 'teći' sporije nego u normalnim okolnostima.

Apelirao je na birače da budu strpljivi, da ne koriste tradicionalno vrijeme za izlazak na birališta, nego da ga rasporede na cijeli dan kako bi se izbjeglo čekanje u redovima. Kao i na prijašnjim izborima, svi birači koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu, moći će ostvariti svoje pravo.

Za eventualnu odgodu DIP nije nadležan

Glasovanje u inozemstvu, ovisit će o situaciju u pojedinoj državi, morat će se poštivati mjere zaštite koje vrijede u tim državama. Ne dozvoli li neka država glasovanje, to ne utječe na izborni proces, kaže Sessa.

"Taj most ćemo prijeći kad na njega dođemo", odgovorio je predsjednik DIP-a na upit postoji li mogućnost da se izbori odgode ako se pogorša epidemiološka situcaija.

DIP, objasnio je, nije nadležan za pitanje eventualne odgode, on provodi izbore, a o "tome što će biti ako će biti, to netko drugi mora odlučiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:29