TUŽBA ZA KLEVETU

DUBRAVKA VRGOČ TRAŽI 50.000 KUNA NAKNADE ŠTETE Intendantica zagrebačkog HNK tužila psihijatra koji ju je optužio za mobbing nad zaposlenicima

Dubravka Vrgoč
 Marko Todorov / CROPIX

Na Općinskom sudu u Zagrebu prošli se tjedan održalo prvo pripremno ročište u tužbi koju je protiv psihijatra neslužbenog statusa Ambulante za mobbing, koja je nastavila tradiciju ugašenog Programa za prevenciju zlostavljanja na radu, podnijela intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč.

Ona je tužila psihijatra Antu Leskura zbog klevete i uvrede te traži 50.000 kuna naknade štete. Leskur je u siječnju na adrese institucija - Odbora za kulturu Gradske skupštine, Kazališnog vijeća HNK i Inspekcije rada Ministarstva rada - uputio pismo upozorenja i zatražio da nešto poduzmu protiv "radnog terora koji intendantica provodi nad zaposlenicima".

Na pisanje pisma odlučio se, kako je pojasnio u njemu, "empatijski dirnut patnjom zaposlenika" i uvjerenjem da je HNK suočen s epidemijom bolesti i tegoba niza djelatnika HNK raznih položaja, godina i osobnosti. U njegovoj su ordinaciji tražili spas, kako su tvrdili, od izloženosti svim vidovima psihičkog zlostavljanja na radnome mjestu, tijekom radnog vremena i izvan radnog vremena. Zbog "urušenih odnosa i teške atmosfere i nevjerojatnog dijapazona uvreda", napisao je Leskur, "više desetaka djelatnika bilo je prisiljeno dati otkaz ili otići u prijevremenu mirovinu".

Upozorio je kako je vođenje HNK pod upravom Dubravke Vrgoč rezultiralo nizom nepotrebnih bolovanja koja financijski nepotrebno opterećuju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i porezne obveznike. "Dakle, nije psihijatrijska ambulanta, niti druge ordinacije u kojima se liječe djelatnici HNK zbog tjelesnih simptoma zlostavljanja, mjesto gdje se generiraju bolesti i bolovanja djelatnika HNK, već je to osoba i ured intendantice Vrgoč", ustvrdio je Leskur.

U tužbi Dubravke Vrgoč, koju zastupaju Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, navodi se kako ju je Leskur optužio za mobbing na temelju neprovjerenih navodnih prijava i ne tražeći njezino očitovanje, a "sebi je uzeo za pravo da ocjenjuje i iznosi neistinite tvrdnje o lošim rezultatima poslovanja HNK". Tvrde kako su te optužbe neistinite, difamirajuće, uvredljive i klevetničke. Intendantica Vrgoč smatra da je liječnik zloupotrijebio svoju stručnu poziciju.

Skandalozno je, navodi se u tužbi, da je Leskur tim dopisom, koristeći se "autoritetom doktora-psihijatra, potpuno neutemeljeno i neistinito, protivno svim pravilima liječničke etike na temelju neprovjerenih navoda iznio svoja stručna mišljenja o osobi tužiteljice i njezinom zdravstvenom statusu s kojom nikad nije na bilo koji način kontaktirao te istoj postavio dijagnozu konstatirajući da se radi o psihički bolesnoj osobi". Te dijagnoze donio je, opominju, "bez ikakve osnove, 'na slijepo' i 'na daljinu'".

Dubravka Vrgoč nije se pojavila na ročištu. Ispred zgrade Općinskog suda vladao je metež, dvadesetak građana došlo je dati podršku psihijatru Leskuru, a nekolicina je ušla i u sudnicu. Suca Nenada Miletića zanimalo je ima li šanse za dogovor.

- Postoji li mogućnost obustave postupka, je li tužiteljica zainteresirana za mirenje i bi li je zadovoljila isprika... - zapitao je odvjetnika Dubravke Vrgoč. Upozorio je da je 50.000 kuna velik iznos odštetnog zahtjeva kakav se rijetko dodjeljuje i u medijskim predmetima, a "ovaj predmet zahtijevao bi mnogo vremena, mnogo ispitivanja svjedoka i analize psihološkog stanja tužiteljice. Bolje da to ostane u ladicama". O tome se odvjetnik mora konzultirati s tužiteljicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:37