NAJVIŠI VRH AFRIKE

Dubrovački planinari kreću u pohod: Uspon od Straduna do - Kilimanjara!

DUBROVNIK - U organizaciji dubrovačke planinarske udruge “Kondor”, Mario Crnčević iz “Kondora” i Lazar Badanjac iz planinarskog društva “Sniježnica” iz Konavala u subotu kreću na prvu ekspediciju s ciljem najvišeg vrha Afrike, 5895 metara visokog Uhuru peaka na najvećoj samostojećoj planini svijeta, Kilimanjaru.

Na put kreću brodom iz Gruža ka Bariju, a potom vlakom do Rima i zrakoplovom do Adis Abebe u Etiopiji, te do Mombase u Keniji gdje ih čekaju vodiči i nosači opreme:- Čeka nas temperatura slična našoj od skoro + 40 Celcijusovih uz iscrpljujuću vlagu, dok je na vrhu skoro – 15 stupnjeva.

Ekspedicija će trajati 15 dana a zbog osobnih problema i financijskih teškoća neće nas biti prvotno planiranih pet nego samo dvojica. Novac za uspon smo prikupili sami ili dijelom iz donacije grada, županije i lokalnih poduzetnika “Dubrovnik San”, konobe “Fortuna” i “Taxi Sinković”. Cijepili smo se protiv tetanusa, tifusa, hepatitisa “A” i “B”, žute groznice i nabavili talete protiv malarije.

Put je dalek: samo u jednom smjeru letimo 12 sati i strah uvijek postoji, ali smo puni samopouzdanja. Moramo i biti jer taj uspon svlada tek polovica planinara a svake godine pri usponu pogine 10- 20 planinara ! Izabrali smo srednje tešku varijantu tehnički zahtjevnog uspona. Intenzivno smo se pripremali punih godinu dana: zadnja tri mjeseca smo planinareći osvojili Mosor, Durmitor, Velebit, Moračke planine, Dinaru, Biokovo i Svilaju.

Svaki dan smo trčali u Gospinom Polju i s ruksacima teškim 15 kg uspinjali se na Srđ - priča Crnčević koji s ponosom otkriva kako je do sada svladao desetke vrhova kao Bobotov kuk od 2522 m, Maglić s 2386 m i Bregoč 2014 m na Zelengori, 4167 m visoki Toubkal na planini Atlas u Maroku te 2403 m visoku planinu Hajla na granici Crne Gore i Albanije.

Ipak, Crnčević planinari samo iz hobija a po zanimanju je konobar što se može pohvaliti ljubavlju ka netaknutoj prirodi, kondicijom i sposobnošću organizma da podnese visinsku bolest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:30