GRIJEH BIVŠE UPRAVE

Dubrovnik bi imao struju da nije ukradena stara stanica

Ima još nekoliko mjesta, primjerice cijeli Pag ili Korčula, koja mogu doživjeti isto što i Dubrovnik
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

DUBROVNIK - Da tijekom instaliranja nove prijenosne stanice u Komolcu prije dvije godine nije ukradena stara stanica, koja je i dalje mogla služiti u slučaju kvara ili nezgode, Dubrovnik bi ovih dana imao struju.

Bez interne istrage

To je Jutarnjem potvrdilo više izvora iz HEP-a, koji mnogi smatraju glavnim krivcem za nestanak struje u Dubrovniku. Novu prijenosnu stanicu snage 110 kV s distributivnim dijelom od 35 kV prije dvije godine instaliralo je poduzeće Rade Končar. No, prilikom zamjene starih novim srednjonaponskim blokovima nestala je cijela stara instalacija. U HEP-u do danas nije pokrenuta interna istraga tko je i u koje svrhe otuđio dijelove stare prijenosne stanice. Bivšoj Upravi HEP-a godinama su stizale prijave potrošača nezadovoljnih lošim održavanjem trafostanica u hrvatskim gradovima.

Nisu imali za održavanje

Saznajemo da je razlog kvarovima bio u smanjenim troškovima za održavanje trafostanica, koji su 2008. u potpunosti ukinuti zbog dubioza nastalih u HEP-u prethodnih godina.

Opasnost od ponavljanja slučaja Dubrovnik i dalje je prisutna, posebno u Dalmaciji, i u zimskim, i u ljetnim mjesecima. Naime, strujom iz jedne distribucijske stanice opskrbljuje se cijeli otok Pag, veći dio Korčule te niz manjih gradskih središta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:42