TEŽAK PROPUST

DUBROVNIK NA PSIMA UŠTEDIO 50.000 KUNA Od loše hrane, koju su gradske vlasti poslale azilu na Žarkovici, životinje su se naglo razboljele

 
 Azil Žarkovica

Psi koji se češu do krvi, otpada im dlaka, imaju proljev... Slika je to koju zadnjih dana nemoćno gledaju volonteri dubrovačkog azila Žarkovica. Problem je hrana - nova vrsta jeftinije hrane koju im je poslao Grad, bez ikakvih konzultacija s voditeljima azila ili pripreme pasa. Cijena njihova svraba, muke i bola je jasna - 50 tisuća kuna više u gradskoj blagajni.

Proračun Dubrovnika iznosi 432 milijuna kuna, a u Gradu kažu kako svake godine izdvajaju 700 tisuća kuna za hranu, veterinarske troškove i godinu dana brige o udomljenim psima nakon što odu u novi dom. To je izdvajanje od 0,16 posto iz njihova gradskog proračuna.

Azil Žarkovica

U azilu, koji već godinama puni stupce svih medija zbog problema koji proizlaze iz maćehinskog odnosa Grada prema njemu, kažu kako oni taj novac ne vide. Dobiju jeftinu hranu za pse i to je sve. Grad, kažu, nije u stanju 15 godina izgraditi azil, a problem napuštenih životinja stvar je lokalne samouprave. Žarkovicu se godinama ignorira, a njene volontere ponižava i šikanira, tvrde. Nova hrana samo je kap koja je prelila čašu.

- Prije su psi jeli jednu vrstu hrane, nećemo spominjati ime da ne reklamiramo. Ta je hrana jeftina, ali im je bila dobra, jer su naši psi skromni. Sad su nam poslali novu vrstu - 20 kilograma stoji 94 kune, onda znate što je to. Nije nama bitno koliko hrana košta, bitno je kako psi reagiraju. Na ovu je reakcija užasna - kaže Sandra Sambrailo, koja vodi azil, i dodaje kako su odmah nakon što su dobili drukčiju hranu pokušali u Gradu pitati mogu li dobiti hranu koju su dosad jeli njihovi psi, čak i ako je te hrane manje. Odgovor je, kaže Sandra, bio jasan i nedvosmislen - ne.

Veterinari kažu kako za pseći organizam nije dobro da naglo prelazi na novu vrstu hrane.

- Psima se u tom slučaju neće dogoditi ništa drastično - kaže splitski veterinar Vando Raunig, no preporučuje se postupan prelazak.

- Zbog vrste hrane, odnosno sastava, najbolje je da psi prelaze postupno na novu hranu. Ako više pasa ima lošu reakciju na hranu, to obično znači da je ona nekvalitetna - smatra Raunig.

U Dubrovniku je zbog toga pokrenuta akcija prikupljanja hrane za pse koji imaju probleme s alergijom, kao i ampula protiv buha, koja traje do srijede. Sva hrana koja se skupi nosit će se na Žarkovicu, kako bi se olakšalo psima, a može im se i poslati poštom.

Azil Žarkovica

FOTO: Petra Ogresta Pelemiš

U Gradu priznaju kako su zaista nabavili drugu vrstu hrane, no brane se da su je nabavili tek nakon sto je Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba dao pozitivno mišljenje o njenoj kvaliteti. Nabavili su 75 tona te hrane, što su platili 430 tisuća kuna.

- Ako se utvrdi da hrana uzrokuje bilo kakve probleme psima, spremni smo raskinuti ugovor i započeti s novim procesom javne nabave. Međutim, postavlja se pitanje zašto bi Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba izdao pozitivno mišljenje na navedenu hranu - kaže Petar Ipšić, stručni suradnik za informiranje Grada Dubrovnika, i kaže kako hrana koju su sad kupili ima isti analitički sastav bjelančevina i masti te pozitivno mišljenje nadležnih tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:40