JUTARNJI OTKRIVA

DUGUJE 27 MILIJUNA KUNA Ovog čovjeka poreznici su sedamnaest mjeseci štitili od milijunske ovrhe

Osječka ljevaonica i tvornica strojeva trebala je biti blokirana u ljeto 2012., ali nije. Novac do danas nije naplaćen
 Kos/CROPIX

Sedamnaest mjeseci nitko u Poreznoj upravi nije primijetio da Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva d.d. (OLT) duguje četiri milijuna eura poreznih davanja.

Tvrtka nije poslana u stečaj, nije joj blokiran račun, nije pokrenuta ovrha, a Porezna uprava nije dobila ni jednu kunu od tog duga. Dug je evidentiran u ljeto 2012. dok je većinski vlasnik tvrtke bila firma Osimpex d.o.o., čiji je vlasnik Željko Biloš. Do danas nije naplaćen.

Uhapšen zbog mita

Poduzetnik Biloš jedan je od najbogatijih slavonskih poduzetnika, a u ožujku 2013. osumnjičen je u sklopu USKOK-ove akcije koja se bavila curenjem podataka iz najtajnijih istraga. Sumnjičilo ga se da je bio jedna od osoba koje su tražile informacije o policijskim istragama.

Nakon što je Jutarnji objavio članak u kojem otkrivamo da “slučaj jednog slavonskog poreznog dužnika stoji u ladici Porezne uprave”, a naš izvor iz Ministarstva financija se pita: “Tko ga štiti? Netko iz vrha Porezne uprave?”, reagirali su iz vrha Porezne uprave. Poslali su priopćenje u kojem kažu da već provode unutarnju kontrolu kako bi utvrdili zašto dug nije naplaćen.

“Sukladno Zakonu o Poreznoj upravi, Porezna uprava provodi unutarnju kontrolu s namjerom otkrivanja, utvrđivanja i sprječavanja kršenja zakonitosti rada i pravila službe od strane službenika”, poručili su.

SPECIJALNI RAT U VLADI ‘Stopirali su ovrhe, a još rade u Poreznoj. Tko štiti te ljude?’

Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva d.d., doznajemo, zatražila je 2012. reprogram poreznog duga, ali mu nije bio odobren.

Zato je Porezna u ljeto 2012. donijela rješenje o blokadi računa na iznos od oko 27 milijuna kuna!

Međutim, osječka ispostava Porezne uprave sve otada do danas nije provela rješenje o blokadi računa! Kako smo neslužbeno doznali, osječka Porezna nikad nije poslala zahtjev za blokadu računa Financijskoj agenciji.

Sedamnaest mjeseci nakon što je izdan nalog, u studenom 2013. pokrenut je interni nadzor Porezne uprave kako bi se utvrdilo zašto rješenje o blokadi nije poslano Fini.

Plan za Poreznu

OLT je u međuvremenu u svibnju prošle godine pokrenuo postupak predstečajne nagodbe težak 33 milijuna kuna kako bi dogovorio otplatu duga od kojeg većina otpada na porezne dugove! A u njihovu planu restrukturiranja bilo je predviđeno da se obveze OLT-a prema dobavljačima podmire u iznosu od 50% ukupnog duga, a dug prema Poreznoj upravi u iznosu od 30%, dok bi ostatak duga bio otpisan! Tako bi, da je predstečajna prošla, OLT ostao dužan samo devet milijuna kuna poreza!

No, postupak nagodbe prekinut je 5. studenoga 2013. zbog, kako se navodi u rješenju Fine, utvrđivanja zloporabe prava.

“Postupak je prekinut zbog obavljanja nadzora kako bi se utvrdile sve činjenice u međusobnim odnosima dužnika i povezanih društava te zbog utvrđivanja zlouporabe prava”, navodi se u obrazloženju Fine.

Prošlo je sedam mjeseci otkako je devetero visokopozicioniranih zaposlenika Porezne uprave smijenjeno pod sumnjom da su držali predmete u ladicama i zaustavljali ovrhe, a zbog čega je i USKOK istraživao optužbe protiv njih.

Sukobi u Vladi

Očekivalo se da nakon te akcije u Poreznoj upravi više nema mjesta za takvo dramatično kršenje zakona.

Ali naš sugovornik iz Ministarstva financija, međutim, ukazao nam je kako sumnje u Poreznu upravu i dalje postoje. Štoviše, tvrdio je kako ima ozbiljne indicije da se i dalje nekim dužnicima gleda kroz prste.

I to u vremenu kad se blokiraju obrtnici s poreznim dugovima manjim od tisuću kuna!

Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, doznajemo, uvjerena je kako je riječ o političkim napadima na nju iz vrha Ministarstva financija zato što je dobra s ministrom obrta Gordanom Marasom, koji je u sukobu s ministrom Slavkom Linićem.

Nije tajna da između Linićevih pomoćnika Šegona i Čavlović Smiljanec postoji osobna netrpeljivost.

Kao i između Linića i ministra Gordana Marasa.

Ali s kim je dobar poduzetnik Željko Biloš?

Poznato je da je njegovao bliske odnose s političarima poput Branimira Glavaša, Ante Đapića...

Biloš je jedan od bogatijih ljudi u istočnoj Hrvatskoj, čije tvrtke vrijede gotovo 600 milijuna kuna.

Nekad je radio kao direktor u osječkoj Obnovi, a 1990. godine osnovao je tvrtku Osimpex koja se bavi trgovinom željezom.

Poslovno carstvo zatim je proširio kupovinom tvornica Đuro Đaković, što mu je donijelo epitet hrvatskog kralja željeza.

Od Slavonske banke je 2008. preuzeo 39,37 posto dionica nekadašnjeg metalskog giganta OLT-a, koje je platio 23,5 milijuna kuna. Poslije je pokupovao i ostale dionice.

Direktor šuti

Danas drži paket od 9,96 posto dionica. Šest mjeseci nakon što je Porezna trebala blokirati račun OLT-a Biloš je prodao značajan dio dionica. Paket od 64,95 posto dionica preuzela je tvrtka Gradnja d.o.o. Osijek, umjesto ranije Osimpexa d.o.o.

Agencija za upravljanje državnom imovinom ostala je vlasnik 23,69 posto temeljnog kapitala, dok je Biloš ostao najveći pojedinačni dioničar.

- Nisam više većinski vlasnik - rekao nam je jučer Biloš.

Na upit o poreznim dugovima odgovorio je:

- Sve uredno plaćam, koliko mogu, imam neke odgode, ali nemam velikih problema.

Pokušali smo jučer doći do vlasnika tvrtke Gradnja d.o.o. Berislava Šmita, no njegova nam je tajnica rekla da je u ministarstvu na sastanku.

Prespojila nas je u pravnu službu, ali ni oni nisu znali odgovore na naša pitanja. Rekli su se javiti s odgovorima, no to nisu učinili do zaključenja ovog broja.

U OLT-u također nismo uspjeli doći do predsjednika Uprave Ante Ćerluke jer je otišao iz tvrtke. Osoba koja nam se javila rekla je da upravo svi odlaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:43