TAJNI DOKUMENT O ULASKU U UNIJU

Dugujete državi do 5000 kn? Vlada vam sve oprašta zbog EU!

Vlada je 24. ožujka u Bruxelles poslala detaljan akcijski plan, u kojem opisuje što kani poduzeti kako bi do 21. lipnja ispunila sve zahtjeve i zatvorila poglavlje o pravosuđu

ZAGREB - Kako bi smanjila broj građanskih parnica na sudovima, Vlada je odlučila otpisati sva potraživanja do pet tisuća kuna pravnim i fizičkim osobama. To je cijena koju Hrvatska mora platiti da bi završila pregovore s EU do kraja lipnja. Tako, naime, stoji u dokumentu koji je Vlada kao akcijski plan izradila da što prije zatvori sporno Poglavlje 23 o pravosuđu koje je uvjet za zatvaranje pregovora.

Akcijski plan upućen je u Bruxelles 24. ožujka, a u njemu se navode detalji o tome što je Vlada već učinila po pitanju pojedinih mjerila te što namjerava učiniti u narednih nekoliko tjedana.

Imenovanja sudaca

Također je naveden i vremenski rok za ispunjavanje mjerila, a navode se i osobe odgovorne za ispunjavanje.

Tako se u mjerilu 2 koje se odnosi na jačanje neovisnosti i profesionalnosti u sudstvu navodi da će dodatna imenovanja sudaca i odvjetnika biti obavljena do 15. svibnja, a odgovorni za taj proces su Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće.

Dodatne odredbe

Prema zahtjevu trebalo je osigurati da novoosnovani DSV i DOV dokažu da mogu korektno primijeniti odredbe o regrutiranju sudaca i tužitelja te poboljšati primjenu disciplinskih postupaka protiv odvjetnika i sudaca. Nacrt oko imenovanja sudaca je pripremljen, a bit će finaliziran na sjednici DSV-a 7. travnja, kada bi trebao biti i usvojen. Što se tiče uvođenja disciplinskih postupaka, protiv sudaca i odvjetnika bit će uvrštene dodatne odredbe kojima će se to poboljšati. Rok izvršenja je 15. travnja.

Smanjenje predmeta

U mjerilu tri koje se tiče poboljšanja efikasnosti sudstva zahtijeva se smanjenje broja sudskih predmeta.

U planu se navodi da treba utvrditi broj predmeta u kojima je RH stranka te utvrditi mogućnosti gdje se može postići dogovor. Odgovorni su Ministarstvo pravosuđa, Vrhovni sud i DOV. Prvi sastanak je održan 4. ožujka. U planu se navodi da su na četiri suda s najvećim brojem slučajeva - Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu - utvrđeni predmeti s malim potraživanjima. Vlada je 25. ožujka donijela odluku da se u tim slučajevima provede nagodba ili da se odbace.

Ratni zločini

U mjerilu 4 koje se odnosi na suđenje za ratne zločine zahtijeva se da se pokrenu postupci u slučajevima koji dosad nisu pokrenuti. U planu se ističe da je 11. veljače usvojena strategija za istrage i procesuiranja ratnih zločina u razdoblju od 1991. do 1995. Usvojen je i implementacijski plan.

U mjerilu 5 koje se odnosi na borbu protiv korupcije trebalo je dokazati učinkovitije procesuiranje većeg broja slučajeva. Tražilo se i usvajanje policijskog zakona o depolitizaciji. U planu je navedeno da je taj zakon usvojen 11. ožujka. Također je istaknuto da je u USKOK-u 23. ožujka zaposleno 66 osoba.

U mjerilu šest zahtijevaju se dokazi oko jačanja prevencije u borbi protiv korupcije. Trebalo je dokazati učinkovitu primjenu zakona o pristupu informacijama u praksi te poboljšati transparentnost javne nabave. U planu se navodi da je Saboru podnesen izvještaj o primjeni Akta o pravu na pristup informacijama.

Usvojena je i odluka o transparentnosti javnih nabava te uredbe kojima se dovršavaju ugovori o javnim nabavama. Rok je 15. travnja. Dosad su od 51 uredbe samo dvije usvojene, pet ih je u saborskoj, 42 u Vladinoj proceduri, a za dvije se čeka objašnjenje Europske komisije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:00