RASPRAVA U SABORU

Đujić: 'Beroš još nije ni imenovan, a već kao ministar daje intervjue'

Saša Đujić
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik SDP-a Saša Đujić tijekom rasprave o zakonu o profesijama i kvalifikacijama u srijedu spočitnuo je kandidatu za novog ministra zdravstva Viliju Berošu da već daje intervjue medijima kao ministar iako još nije službeno imenovan.

"Vili Beroš, kandidat za novog ministra zdravstva još nije ni imenovan, sutra tek ima saslušanje na Odboru za zdravstvo nakon čega će ga ovaj visoki dom možda izglasati u petak, a već kao ministar daje intervjue u svim medijima i govori o potezima koje će povući", primijetio je Đujić upitavši svodi li se Sabor samo na" glasačku mašineriju i podizače ruku".

Na predložene izmjene Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, zastupnici nisu imali primjedbi. Prijedlogom se u zakon prenosi direktiva EU-a kojoj je cilj spriječiti neopravdana ograničenja pristupu obavljanja reguliranih profesija.

Direktiva propisuje obvezu država članica da provedu prethodnu ocjenu proporcionalnosti kako bi se spriječilo uvođenje neopravdanih ograničavajućih uvjeta za rad u profesiji, što će utjecati na povećanje mobilnosti stručnjaka i slobodu pružanja usluga.

Bez veće rasprave zastupnici su se također usuglasili s Vladinim prijedlogom da se za predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, umjesto preminulog akademika Franje Šanjeka, imenuje dosadašnji potpredsjednik Filip Hameršak, a da novi potpredsjednik bude Ivica Poljičak.

Suglasili se se i da se za člana Vijeća ponovno imenuje Miroslav Akmadža kojemu mandat istječe 3. ožujka ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:09