PODJELA MEĐU VIJEĆNICIMA

Dva stava MOSTA u Sisku o odavanju počasti generalu Praljku: Predsjednica Gradskog vijeća PROTIV, županijski koordinator ZA

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i njezini zamjenici Marko Krička i Ivica Rendulić
 Mate Piškor / CROPIX

Iz prosvjeda, zbog neprihvaćanja njihova prijedloga da se prije početka sjednice Gradskog vijeća Siska minutom šutnje oda počast generalu Slobodanu Praljku, 10 oporbenih vijećnika iz redova HSS-a, HSLS-a i HSP AS napustilo je sjednicu. Predsjednica Vijeća, Ivana Krčelić (MOST) odbila je prijedlog HDZ-ova vijećnika Darka Žaka uz obrazloženje da se počast umrlim i poginulim hrvatskim braniteljima odaje na svečanim sjednicama Gradskog vijeća.

– Do sada nije bila praksa da odajemo počast minutom šutnje braniteljima koji su počinili samoubojstvo, a takvih je na žalost jako puno. Ne treba politizirati ovaj događaj iz haške sudnice, rekla je predsjednica Gradskog vijeća Siska. Odgovorio joj je vijećnik Franjo Šaban, kandidat HDZ-a za gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima, ističući kako je tužan što se zahtjev za odavanje počasti umrlom hrvatskom branitelju naziva politizacijom.

U svezi neodavanja počasti minutom šutnje generalu Praljku, koji je imao zapažnu ulogu u obrani šireg sisačkog područja od srpske agresije, priopćenjem se oglasio Milan Brigljević, županijski koordinator MOSTA Sisačko-moslavačke županije. On ističe: „ kako Most nezavisnih lista Sisačko-moslovačke županije smatra da je sjednicu trebalo započeto minutom šutnje obzirom na činjenicu da se radi o tragičnom trenutku ali i da će ova presuda i ono što se dogodilo bitno utjecati i na daljnja politička događanja u RH, ali i BiH.

Prije svega, želimo naglasiti kako HDZ evidentno politizira tragičnu smrt generala Slobodana Praljka s obzirom da su upravo istaknuti članovi HDZ-a odgovorni za presude Haaškog suda. Primjerice Davor Božinović koji je bio predstojnik ureda 2004. Stjepanu Mesiću i osoba od najvećeg povjerenja kada je podignuta i optužnica protiv šestorke, poput Gordana Jandrokovića koji je otvoreno radio protiv Hrvata u BiH što potvrđuju dokumenti koje je slao tadašnji američki veleposlanik Robert A. Bradtke o Jandrokovićevim razgovorima sa zamjenikom američke državne tajnice Stuartom Jonesom; ili poput ministrice Obuljen koja je knjige generala Praljka koje su bile temelj njegove obrane okvalificirala šundom.

Slijedom toga, smatramo kako prvenstveno trebaju prestati iskorištavati ovaj trenutak za vlastitu samopromociju i to oni koji su do ovakvih rezultata presude i doveli. Nadalje, smatramo dakle i kako je i Gradsko vijeće grada Siska trebalo započeti sjednicu s minutom šutnje za sve poginule branitelje, onako kako je to učinio i Hrvatski Sabor. Mladu predsjednicu Gradskog vijeća koja je zbog neiskustva i pod pritiskom međustranačkih odnosa u vijeću koji stalno prijete eskalacijom, započela sjednicu bez minute šutnje, svakako ćemo upoznati s ulogom generala Praljka koji je bio zapovjednik obrane Sunje, te koji je u Oluji prilikom oslobađanja Dvora na Uni zataknuo ondje hrvatsku zastavu“, stoji u priopćenju županijskog koordinatora MOSTA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:17