RADILE U NJEMAČKOJ I AUSTRIJI

DVIJE MEDICINSKE SESTRE OBJASNILE ZAŠTO SU SE VRATILE IZ INOZEMSTVA U HRVATSKU 'U Njemačkoj se može zaraditi, ali... Ne doživljavamo to kao poraz'

Opća bolnica Sisak
 Mate Piškor / CROPIX

Gotovo 40 tisuća ljudi napustilo je Hrvatsku prošle godine, no njih 26 tisuća se ipak vratilo svojim domovima. Isto su ove godine učinile dvije medicinske sestre koje su nakon rada u Njemačkoj i Austriji shvatile da je njihov život bio i ostao u Sisku. Vratile su se svojim kutama u sisačkoj Općoj bolnici i kažu ne žale zbog odluke. U istoj bolnici svoju budućnost vidi i mlada hrvatska liječnica iz Kanade.

"Probala sam, okušala sam se. U svemu tome se nisam najbolje snašla. Otišla sam iz privatnih razloga, radila sam godinu dana i odlučila sam se vratiti također iz privatnih razloga. Ovo je moj dom, tu se nalazim, ovo je moja kuća", govori za RTL Danas Senka Pulek, medicinska sestra u Općoj bolnici Sisak.

Ivana je također iz privatnih razloga odlučila spakirati kofere i uputila se u Austriju gdje je radila u drugoj branši. "Tamo sam bila tri mjeseca i vratila sam se jer se nisu ispunila moja očekivanja", dodaje Ivana Bužančić, također medicinska sestra iz Siska.

Prema podacima Komore medicinskih sestara od ulaska u Europsku uniju 2013. do danas - 1068 medicinskih sestara napustilo je Hrvatsku. Potvrdu za odlazak iz Komore ove godine je zatražila 201 osoba.

"U Njemačkoj se može zaraditi, ali su stanovi jako skupi i sa jednom plaćom kao što sam ja bila, čovjek ne može opstati", kaže Senka.

Zajedno sa Senkom i Ivanom, više od 500 medicinskih sestara radi u sisačkoj Općoj bolnici. Ravnatelj kaže da očekuje još zapošljavanja i povrataka. "Mi itekako smo sretni da su nam se sestre vratile i bit ćemo sretni i ako nam se druge vrate", dodaje ravnatelj Opće bolnice Sisak, Tomislav Dujmenović.

Dok mnogi smatraju da je osobni poraz vratiti se iz inozemstva, medicinske sestre odgovaraju - ništa nije sramota. "Ja ne gledam na to da je to moj poraz, 5-6 godina unazad sam razmišljala o odlasku van i mislila da bi mi bilo krivo da nisam pokušala", kaže Senka.

"Svoj povratak gledam kao veliki uspjeh što sam se vratila u svoju bolnicu, što sam među svojim ljudima i što mogu raditi posao koji volim", odgovara pak Ivana.

Ista bolnica može se pohvaliti još jednim inozemnim pojačanjm. Naime, s druge strane svijeta, iz Kanade, u sisačku bolnicu stigla je i 27-godišnja liječnica. Upisala je Medicinski fakultet u Zagrebu pa je u Sisku specijalizirala oftalmologiju.

"Svi Hrvati u Kanadi i ta zajednica govore kako bi se htjeli vratiti, a meni je bila prilika malo biti ovdje za vrijeme fakulteta. Zavoljela sam i tako sam i ostala", kaže Ana Blaženka Zorić, koja je sada također zaposlena u sisačkoj bolnici, navodi RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:57