DVIJE NOVE ISTRAGE U SLUČAJU FIMI-MEDIA

DVIJE NOVE ISTRAGE U SLUČAJU FIMI-MEDIA Nakon Kalmete, istraga se širi i na bivšu šeficu Lutrije

Uz Vesnu Bakran, direktoricu Hrvatske lutrije u vrijeme Ive Sanadera, istražuje se i Ante Todorić, direktor Inine tvrtke STSI
 Luka Gerlanc / CROPIX

Nakon što je nedavno istraga u slučaju Fimi-Media otvorena protiv bivšega ministra prometa, pomorstva i infrastrukture Božidara Kalmete te bivšega državnog tajnika Zdravka Livakovića, kako neslužbeno doznajemo, pod istragama zbog poslova s Fimi-Medijom našlo se još dvoje bivših direktora iz vremena Ive Sanadera.

U dva zasebna kaznena postupka osumnjičeni su tako Vesna Bakran, bivša direktorica Hrvatske lutrije, te Ante Todorić, bivši direktor Inine tvrtke kćeri Sektor tehničkih servisa Ine (STSI). Za razliku od Kalmete i Livakovića koji su, zbog optužbi za zloupotrebu svojih službenih funkcija našli pod istragom USKOK-a, istrage protiv Bakran i Todorića otvorilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo budući da se radi o direktorima poduzeća. Vesni Bakran na teret se stavlja da je poslovima s Fimi-Medijom od 2005. do 2010. godine oštetila Lutriju za 3,8 milijuna kuna, dok se Todoriću na teret stavlja malo manji iznos.

Odbijene im žalbe

Oboje su se žalili na rješenje o istrazi, međutim žalbe su im odbijene. Riječ je o postupcima koji su proizašli iz afere Fimi-Media, a nakon što su u centralnome predmetu protiv bivših čelnih ljudi HDZ-a Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević te vlasnice marketinške agencije Fimi-Media Nevenke Jurak i drugih donesene nepravomoćne osuđujuće presude zbog optužbi da su na ilegalan način “reketom” državnih poduzeća izvlačili novac za sebe i HDZ.

Istom presudom osuđena je i sama stranka kao pravna osoba, a nakon žalbi okrivljenika slučaj je trenutačno na Vrhovnome sudu.

No osim ovoga glavnog predmeta otvorena su bila još četiri pobočna - protiv bivšega ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, bivšega ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea, četvorice bivših direktora HAC-a i ARZ-a, Marija Crnjaka, Zlatka Korpara, Jurice Prskala i Josipa Sapunara, te direktora Hrvatskih šuma Darka Beuka.

Ovi postupci još su u fazi suđenja, osim postupka protiv Sapunara koji je priznao krivnju te je osuđen i Beuka koji se nagodio s USKOK-om.

Također valja napomenuti da su od ogromne skupine direktora koji su, prema vlastitim riječima, po zapovijedi Barišića i Sanadera davali poslove Fimi-Mediji, kako bi se iz njezine dobiti financirao HDZ, u specijalnome statusu još dvojica bivših direktora: direktor HPB-a Josip Protega i direktor HEP-a Ivan Mravak.

Djelomični imunitet

Oni su, naime, dobili parcijalni imunitet, tzv. oprosnicu, obećanje da protiv njih neće biti pokrenut kazneni postupak ako budu svjedočili.

Svi ostali direktori, među kojima su bili i Bakran i Todorić, prodefilirali su klupom za svjedoke na suđenju u slučaju Fimi-Media. Sada se, pak, otvaraju postupci protiv njih zbog tužbi da su oštetili svoja poduzeća.

‘Bili smo zadovoljni radom Fimi-medije’

Vesna Bakran na suđenju je rekla da je s Fimi-Medijom surađivala od 2006. do 2009. godine te da je ukupna vrijednost svih ugovora bila oko 10 milijuna kuna. Rekla je da su u Lutriji bili zadovoljni poslovanjem te agencije jer su sve usluge bile izvršene na vrijeme, a cijene su bile povoljne. “Nije bilo fiktivnih poslova”, tvrdila je. Sastanak na kojem je Sanader 2007. sugerirao direktorima državnih tvrtki da se jave Mladenu Barišiću radi posla s Fimi-Medijom opisala je kao radni sastanak na kojem je Sanader tek na kraju uputio direktore na Barišića. Todorić je, pak, ispričao da ga je Barišić htio smijeniti jer nije bio zadovoljan suradnjom STSI-ja i Fimi-Medije. “To mi je rekao tadašnji član Uprave Ine Josip Petrović. Petrović mi je također rekao da će me Barišić na sastanku tražiti uslugu, a Barišić mi je kasnije rekao da Fimi-Medija puno pomaže HDZ-u te da bi trebala raditi za STSI”, ispričao je na suđenju Todorić, čija je tvrtka kasnije sklopila niz poslova s Fimi-Medijom. ( M. D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:36