RATNI ZLOČIN

Dvojica srpskih teritorijalaca osumnjičena za miniranje crkve u Cetingradu 1991.

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.07.2019. u 11:26

Sisak,180918.
Zavrseno je razminiranje 1,75 cetvornih kilometara najopasnijeg minskog polja u Hrvatskoj, Kotar sume. Projekt je financirala svicarska vlada s 19 milijuna kuna, a za 39 radnih dana blizu 300 pirotehnicara pronaslo je i unistilo cak 2.748 protupjesadijskih mina i 830 neeksplodiranih ubojitih sredstava. Za razminirati je ostalo jos oko 9 cetvornih kilometara Kotar sume. Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / Ilustracija / CROPIX

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Cetingradu 1991. osumnjičena su dvojica srpskih teritorijalaca koji su u vrijeme rata i okupacije 1991. minirali crkvu kao objekt posebno zaštićen međunarodnim pravom, priopćila je u srijedu karlovačka policija.

Osumnjičenici su muškarci stari 54 i 47 godina za kojima je raspisana potraga. Rezultat je to kriminalističkog istraživanja Policijske uprave karlovačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci o ratnim zbivanjima u Cetingradu, iz kojeg je bilo protjerano stanovništvo hrvatske nacionalnosti.

Policija 54-godišnjaka sumnjiči da je kao zapovjednik jednog od diverzantskih vodova štaba teritorijalne obrane 1991. godine u Cetingradu, za vrijeme oružane agresije JNA i naoružanih paravojnih snaga na Hrvatsku, neposredno nakon zauzimanja mjesta, protivno odredbama Ženevske konvencije, "izdao zapovijed 47-godišnjaku, kao zapovjedniku inženjerijske grupe u sastavu njegova diverzantskog voda, da minira i sruši Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Cetingradu, što je on zajedno s članovima svoje inženjerijske grupe i učinio“.

Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci proslijeđeno je posebno izvješće, a za osumnjičenim osobama, s obzirom da su nedostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, raspisana je potraga, priopćila je policija.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo