PONOVNA PRESUDA

Dvojica za ratni zločin u Marin Selu dobila 27 godina zatvora: Osuđeni Poletto pao u nesvijest kad je čuo kaznu

Teretilo ih se za mučenja 24 srpska civila iz sela oko Pakraca, pri čemu je 17 civila ubijeno
Osijek, 130611.Na Zupanijskom sudu u Osijeku izrecene su presude za ratni zlocin pocinjen u Marijinom selu kod Pakraca 1991 godine.Tomica Poletto dobio je 15 godina zatvora a Zeljko Tutic (desno) dvanaest godina.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Ukupno 27 godina zatvora dobili su bivši pripadnici Vojne policije Tomica Poletto (44) i Željko Tutić (44) nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku na ponovljenom suđenju za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Marinu Selu nedaleko Pakraca u studenome 1991. godine.

Poletto je pri tome dobio 15, a Tutić 12 godina zatvora, dok su ostala četvorica pripadnika Vojne policije koje je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku također teretilo za ista kaznena djela od ponedjeljka slobodni.

Pri tome su Damir Kufner (45), Pavao Vancaš (65) i Antun Ivezić (39) oslobođeni optužbi, dok je u slučaju Davora Šimića (44) u međuvremenu nastupila zastara.

Teretilo ih se za mučenja 24 srpska civila iz sela oko Pakraca, pri čemu je 17 civila ubijeno, a sve to događalo se u improviziranom zatvoru u ribarskoj kolibi na Ribnjaku kod Marina Sela. Prema presudi sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Zvonka Vrbana, Poletto, kojemu je nakon izricanja presude pozlilo uslijed čega je pao u nesvijest, je direktno sudjelovao u ubojstvu deset, a Tutić sedam civila.

Što se tiče trojice oslobođenih, za Kufnera je sudsko vijeće temeljem izjava svjedoka utvrdilo da nije bio direktni zapovjednik vodu vojne policije čiji su pripadnici počinili ratni zločin, već da je bio samo savjetnik za sigurnost.

Naime, ŽDO ga je optužio da je propustio spriječiti mučenja i ubijanja civila, no sud je presudio da on nije imao stvarnu zapovjednu funkciju te da kao takav ne može biti odgovoran za počinjene ratne zločine. Za Vancaša je pak tek utvrđeno da je jednu ženu srpske nacionalnosti 2-3 puta udario gumenom palicom, što je on i priznao, ali to je bilo nedovoljno za presudu za ratni zločin.

Kod Ivezića je pak došlo do zamjene identiteta. Naime, ŽDO je u optužbi zastupao tezu da je Ivezić zapravo Ante Andriato te da je skupa s Polettom i Tutićem sudjelovao u mučenjima i ubijanjima srpskih civila. No, upravo su iskazi dvojice preživjelih civila oslobodili Ivezića, jer su oni posvjedočili da Ante Andriato postoji kao stvarna osoba, koju oni poznaju i da to nikako nije Ivezić.

Šimiću je pak optužnica s ratnog zločina preinačena u protupravno lišavanje slobode, a za to je kazneno djelo nastala zastara.

Suđenje je inače bilo obilježeno mijenjanjima iskaza svjedoka u odnosu na one koje su dali u istrazi i ranijem suđenju, a jedna se žena u Beogradu, doslovno zabarikadirala u svoj stan, ne želeći s tamošnjeg suda svjedočiti putem videolinka, objašnjavajući to strahom za svoju sigurnost.

Nakon izricanja presude obitelj osuđenog Tutića nije željela ništa komentirati, dok je Kufner izjavio da je presuda u njegovu slučaju „racionalna i očekivana.“ O presudama Polettu i Tutiću niti jedan od ostale četvorice nisu se željeli očitovati.

Inače, ovo je suđenje ranije održano na Županijskom sudu u Požegi, a 2009. godine sva su šestorica osuđena, ali je Vrhovni sud tu presudu poništio iz proceduralnih razloga. Poleto je tada bio osuđen na 16, Tutuć na 12, Ivezić na 10, Kufner na 4 godine i šest mjeseci, Vancaš na tri, a Šimić na godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:13