PREDLOŽEN U NADZORNI ODBOR

EDUARD KUNŠTEK 'To što sam član Državnog sudbenog vijeća nije prepreka za obavljanje posla na HRT-u'

Eduard Kunštek

Eduard Kunštek, profesor Pravnog fakulteta u Rijeci kojega je saborski Odbor za medije predložio za jednog od članova Nadzornog odbora HRT-a, smatra kako to što je član tijela državne vlasti, Državnog sudbenog vijeća, nije prepreka za obavljanje funkcije i na HRT-u.

- Prije podnošenja kandidature provjerio sam Zakon o HRT-u, u kojem je navedeno da je ta dužnost nespojiva s dužnošću neke osobe kao državnog dužnosnika. Pogledao sam potom propise koji se odnose na državne dužnosnike, dakle, Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u kojima su popisani državni dužnosnici u RH. Među njima nisu navedeni članovi Državnog sudbenog vijeća. Devet od 11 članova DSV-a jesu državni dužnosnici, zbog toga što su sedam od njih suci, a dvojica su saborski zastupnici. A dva profesora koja su izabrana na izborima koje između sebe organiziraju pravni fakulteti jednostavno nisu državni dužnosnici. Zato smatram da ne postoji ta smetnja da bih bio član Nadzornog odbora HRT-a - kaže Kunštek.

Dodaje kako je pretpostavio da bi moglo biti dvojbi o tome te da je jasno u svojem životopisu naveo da je u posljednjih šest, sedam godina obnašao dužnost člana Državnog odvjetničkog vijeća te da je trenutačno član Državnog sudbenog vijeća. Te su informacije, kaže, u natječajnoj dokumentaciji.

- Ne sporim da je DSV tijelo državne vlasti, međutim, ja nisam državni dužnosnik u tom tijelu državne vlasti, niti sam tamo zaposlen. Nakon čitanja članka 25. stavka 5. Zakona o HRT-u, koji kaže da članovi Vijeća HRT-a, a odnosi se i na Nadzorni odbor - ne mogu biti ni državni dužnosnici ni osobe koje obnašaju dužnosti u tijelima političkih stranaka ili tijelima lokalne i područne samouprave, smatram da sam kvalificiran za tu poziciju - rekao je Kunštek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:05